— For hver elev som går i en privat grunnskole i Kristiansand får kommunen en merkostnad på mellom 30.000 og 35.000 kroner. I regnestykket inngår reduserte statlige overføringer til kommunen og ekstrakostnader til skoleskyss og spesialundervisning, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

Merkostnad på 20-24 mill.

Til høsten åpner Oasen skole Strømme i Randesund forsiktig med fire klassetrinn. Skolen er godkjent for 350 elever fra 1. til 10. klasse.

Andre private grunnskoler i Kristiansand er Steinerskolen med 120 elever, Samfundets skole i Kvadraturen har 180 elever og Samfundets skole Dvergsnes 36 elever.

Summen av disse er 686 elever, og vil ifølge oppvekstdirektøren gi kommunen en årlig merkostnad på mellom 20 og 24 millioner i forhold til om alle elevene hadde gått i de kommunale skolene.

I tillegg har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fått godkjent en ungdomsskole for 180 elever i Vågsbygd. Prosjektleder Olaf Engestøl sier at de håper å kunne ta imot de første elevene ved Kristiansand Friskole høsten 2016 eller høsten 2017. ## Bekymret

Frode Fredriksen (Ap) i oppvekststyret mener kommunen er i ferd med å nå en tålegrense for andelen elever i private skoler.

— Arbeiderpartiet er bekymret for utviklingen, og ser privatskolene tapper den offentlige skolen for penger. Med alle skolene som nå er godkjent vil nærmere 10 prosent av elevene i Kristiansand gå i privat skole, sier han.

Milliardbudsjett

På spørsmål om ikke oppvekstdirektøren hadde ønsket seg de ekstra millionene til å styrke det kommunale skoletilbudet, svarer han slik:

— Det går ikke an å være imot privatskoler. Politikerne har gjort det klart at det skal åpnes opp for private supplement til det offentlige skoletilbudet. Kristiansand har en relativt liten andel privatskoler, og når det gjelder merkostnadene så er det verd å merke seg at skolebudsjettet i Kristiansand er på totalt én milliard kroner.- Merkostnadene som privatskolene påfører Kristiansand kommune må veies opp mot det en får tilbake i form av blant annet større valgfrihet for foreldrene og større konkurranse mellom skolene. Kommunen har i dag et godt samarbeid med de private skolene, sier Arild Rekve.

- Vil følge nøye med

— Høyre er for private skoler, men jeg skulle gjerne sett et større mangfold blant de som til nå er i drift eller godkjent i Kristiansand. Den offentlige skolen er viktigst. Vi kan ikke tillate et ubegrenset antall private skoler, men foreløpig mener jeg ikke vi har fått for mange, sier leder Mette F. Roth (H) i oppvekststyret.

- Påvirker skolestruktur

Nestleder Eva Kvelland (V) i oppvekststyret sier etablering av flere privatskoler kan øke presset på å få lagt ned offentlige skoler. Spesielt ser hun at det kan bli en problemstilling i Vågsbygd når NLM åpner en ny ungdomsskole der. Hun mener likevel at privatskoler utgjør et viktig supplement til kommunens egne skoler.

Ønsker bedre finansiering

Administrativ leder Lasse Rosten i Filadelfia mener privatskoler burde fått mer offentlig støtte.

— I dag får privatskoler dekket 85 prosent av sine driftsutgifter av det offentlige, mens foreldrebetaling og bidrag fra eierne står for det resterende. I tillegg må skoleeierne skaffe lokaler, sier Lasse Rosten.

Det er Filadelfia Kristiansand, Hånes Frikirke og Oasen Bibelsenter som står bak den nye skolen på Strømme i Randesund.

— Norge er en sinke når det gjelder å legge til rette for etablering av privatskoler. Her i landet har det offentlige nesten monopol på å drive skoler. Jeg tror også den offentlige skole er tjent med å få større konkurranse, sier Lasse Rosten.

Han sier det for Oasen har det vært viktig å kunne holde foreldrebetalingen så lav at skole blir tilgjengelig for alle uavhengig av økonomisk ståsted.