Etter en forhandlingspause tirsdag formiddag, er partene klare til nye drøftinger klokken 15.30. Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder forhandler på vegne av KrF sammen Hans Olav Syversen, og sier forslaget fra regjeringspartiene fortsatt er altfor dårlig til at en avtale er i sikte:

— Vi har dårlig tid, og det er for svak progresjon. Nå har vi behov for å ta en tenkepause sammen med Venstre for å diskutere veien videre, sa Ropstad til Fædrelandsvennen etter et svært kort møte mellom forhandlerne for de fire partiene tirsdag morgen.- Det er ikke kommet en ekstra krone på bordet siden søndag. Vi må ha gjennomslag på sum og ikke bare saker for å kunne komme fram til et forslag vi kan akseptere, sa han.

Etter tenkepausen gjenopptar KrF og Venstre forhandlingene tirsdag ettermiddag, men Ropstad ønsker ikke å si noe om hvilken strategi de nå legger opp til.

Totalen for dårlig

- Hva er den største bøygen i forhandlingene akkurat nå?

— Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, men kan si at det er totalen vi ikke kan gå med på.

- Hvilke saker veier tyngst for KrF?

— Vi har vært veldig tydelige på at vi ønsker en bedre sosial profil, vi ønsker flere lærere fra 1.-4.klasse, en bedre familiepolitikk og en klarere klimaprofil. At det må skje ting på de feltene er helt opplagt, sier Ropstad.

Klimakollisjon

Ikke minst klimaprofilen er blant sakene som har fått det til å surne kraftig mellom Venstre og Frp, der de er på kollisjonskurs i spørsmålet om blant annet bilavgifter og miljøavgifter.

- Det er første gang du er med på slike forhandlinger, er det tøffere enn du hadde tenkt?

— Nei, det vil jeg ikke si, men det tar lenger tid enn jeg hadde trodd. Vi skulle jo ha vært ferdige i går, sier Ropstad, og tør ikke nå si når en eventuell avtale vil ligge på bordet.

God stemning

Spesifikke saker som gjelder Sørlandet er så langt ikke diskutert overhode, og vil ikke komme inn i samtalene før senere. — Kan det gå mot et brudd i forhandlingene?

— Vi kommer til å fortsette, og skal nok bli enige. Og det er god stemning til tross for en del frustrasjon, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Finanskomiteen skal levere sin innstilling til Stortinget 20. november. Dersom ikke forhandlerne for de fire partiene blir enige, blir samtalene løftet opp til partiledernivå.