— Jo flere attraksjoner vi legger til elvepromenaden, dess flere vil være der, og dermed blir det et triveligere og tryggere sted å oppholde seg, sier rådgiver Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet.

Hun sitter på det som skal bli grillplass og møtested for folk i alle aldre. Det grønne beltet langs elva har tidligere vært opplevd som litt mørkt og utrivelig, frekventert av ymse klientell.

Gatebelysning er montert, buskas fjernet og selve promenadens løp er nå komplett opp til Oddernesbroa.

- Oppleves privat

Nye sittegrupper og lekeapparater loves før sommeren, og innen et par år skal den gamle grusbanen oppgraderes til flerbruksanlegg med nytt dekke for ballspill og andre aktiviteter.

— Mange opplever at denne er privat, og ikke for alle. Det er veldig viktig å endre på, noe vi gjør allerede nå med tiltak som benker og lekeapparater, sier Hofgaard.

Bildet viser hvilke to områder langs elvepromenaden som i disse dager planlegges oppgradert. Foto: Arkivfoto

— Denne oppgraderingen vil bety mye for oss som bor i denne delen av byen. Vi ønsker fastboende fremfor utleieboliger, veldig gjerne barnefamilier, som vil gi et mer levende, stabilt og hyggelig bomiljø, fremholder Wenche Rosenløv, kasserer i Posebyen Vel. De har besluttet å bidra med 50.000 kroner til nærmiljøparken, som opparbeides i samarbeid med parkvesenet.

Kompakt by med kvaliteter

Fædrelandsvennen har de siste dagene skrevet om Kristiansand kommunes visjon om 15.000 beboere i Kvadraturen, der det i dag bor kun 6600. > Hvis vi skal bli flere mennesker i Kvadraturen kan vi ikke basere oss på nye grøntområder, men må i stedet oppgradere de vi har fra før.

En mer kompakt by reduserer behovet for transport og utslipp, fordi gange, sykkel og buss får bedre kår. Samtidig vil folketilvekst styrke Kvadraturen som sentrum for handel, kultur og byliv.

Kommunen jobber med å lage en såkalt veiledende plan for offentlige rom (VPOR) i Kvadraturen, som skal fastsette hvor og hvordan for eksempel private utbyggere skal være med og finansiere byens uterom.

Når Arbeideren i Dronningens gate bygges om til 22 leiligheter, belastes prosjektet med 630.000 kroner til oppgradering av Tresse fremfor uterom på egen tomt.

— Hvis vi skal bli flere mennesker i Kvadraturen kan vi ikke basere oss på nye grøntområder, men må i stedet oppgradere de vi har fra før. Fortetting bidrar til opprusting; jo flere boliger, dess større blir bidraget, forklarer Tone Iglebæk, leder for by- og samfunnsenheten.

Den innegjerdede balløkka bak til høyre skal få en total makeover, ifølge Hanne Katinka Hofgaard (t.h.) i parkvesenet. Her sammen med Wenche Rosenløv i Posebyen Vel. Foto: Kjartan Bjelland

— Flere bruker promenadenNær Lundsbroa, ved enden av Tollbodgata, skal dagens lekeplass bygges om og utvides til et parkområde som strekker seg ned mot elva.

Planen er at et par private byggeprosjekter i området skal bidra til å lage et helt nytt parkanlegg hvor det blir åpent og lett fremkommelig ned mot elva. Prosjektet er tenkt påbegynt i løpet av et års tid.

Vi ser allerede at flere bruker hele elvepromenaden.

Også Tangenparken, Tresse og Gravane har vært - og vil bli - rustet opp på samme måte.

— Vi ser allerede at flere bruker hele elvepromenaden, de jogger her i stedet for å ta seg raskest mulig opp i Baneheia. Når tilgangen blir bedre og det blir mer å ta seg til for alle aldersgrupper, tror vi nabolaget vil benytte områdene mer enn før, sier Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet.