KRISTIANSAND: — Det er nødvendig at mennesker som tar strategiske beslutninger i næringslivet, akademia og i det offentlige setter av god tid til hverandre og snakker om viktige ting for landsdelen. Det er målet med Agderkonferansen der drøyt 400 mennesker er påmeldt, sier regionsjef i KS Agder, Jan-Inge Tungesvik.

KS er én av sju organisasjoner som står bak det årlige stor-treffet mellom samfunnstoppene på Sørlandet, som onsdag arrangeres i Kilden. Agderkonferansen er arvtaker til møteserien "Felles mål for Agder", som hadde dårlig oppmøte fra næringslivet.

— Men både fjorårets og årets konferanse har stor påmelding fra bedriftene, forteller Tungesvik.

Energi i fjor

I fjor var energi tema, mens det i år er alle sider ved Agder som eksportregion. Til å åpne konferansen kommer næringsminister Trond Giske, som skal reflektere rundt hvordan den gode utviklingen som Norge er i kan fortsette gitt den vanskelige, økonomiske situasjonen med ekstrem arbeidsledighet som råder på kontinentet.

Ny HHO-direktør Kristin Skogen Lund holder foredrag om veier til vekst. Høyre-leder Erna Solberg har meldt forfall på grunn av at statsministeren skal informere om terroraksjonen i Algerie, men blir erstattet av en annen fra Høyre.

— Fokus på Agderkonferansen i år er å få fram mangfoldet av bedrifter i Agder som har relasjon til utlandske kunder eller eiere. Vi vil få fram erfaringen om hvordan en best kan samhandle med partnere i andre land, hvor det kan være store kulturforskjeller, forteller regionalsjef Kenneth Andresen i Vest-Agder fylkeskommune.

Kinesiske oppkjøpere?

Er det grunn til å frykte kinesiske oppkjøpere? er én problemstilling. Og hva kan vi lære av andre lands måter å drive innovasjon på, land som ikke har samme tradisjon for medvirkning som oss?

Det vil også bli snakket om hvordan det offentlige på Agder bør forholde seg til den økte internasjonaliseringen, og det vil bli fortalt om en modell for utvikling av entreprenører ved et universitet i Texas som kan gi inspirasjon til oppstart av en entreprenørskapsutdanning på UiA.