VENNESLA: I forslaget fra laksefiskelaget går det fram at fiskerne nå må belage seg på å grave dypere i lommeboka enn tidligere.

Prisen på årskort foreslås økt med 200 kroner til 2600 kroner i sone 4 og 5a. I sone 3a går også prisen opp med 200 kroner til 2200 kroner, og prisen på dagskort i en rekke soner går opp med 100 eller 150 kroner.

Samtidig består fangstbegrensningen på 90 centimeter, og det åpnes for å honorere dokumentert gjenutsatt fisk med et gratis sesongkort eller gavekort på fiskeutstyr til samme verdi.

Mye forsøpling

Sekretær og talsmann i Otra laxefiskelag, Harald Endresen, sier til Fædrelandsvennen at prisjusteringen blant annet er en konsekvens av miljøsvineri på fiskeplassene.

— Forsøpling er et økende problem, og vi finner matrester, tomflasker, glasskår, plast og papir. Derfor øker vi prisene øverst i elva, samtidig som vi oppjusterer prisen på enkelte andre soner etter en vurdering av markedsverdien av laksefisket, sier han.

Det er Otra laxefiskelag som forvalter laksefisket for rettighetshaverne i elva, og det nye regelverket vil bli gjennomgått under et åpent fiskermøte tirsdag ettermiddag. Her vil laksefiskelaget legge fram forslaget til nytt reglement, og alle som vil kan innen 15. februar levere sine synspunkt til årsmøtet.

Vil boikotte Otra

Jonny Solheim, leder av Vennesla sportsfiskeforening, varsler imidlertid opprør og hard debatt om fiskereglene fram mot styrets årsmøte i uke 12. — Nå kommer en stor debatt om dette i miljøet, og selv kommer jeg ikke til å fiske et sekund i elva dersom disse reglene blir stående, sier han.

Solheim har lenge vært kritisk til laksefiskelagets forvaltning av Otra, som han mener at i stor grad er på vei til å forvandle seg fra en folkeelv til en eksklusiv pengemaskin for elveeierne. Han utdyper sitt syn slik:

— Prisene går opp og det opprettes dagskortsoner der årskortholdere ikke slipper til. Det er vi lokale fiskere som står for hovedinntektene til elveeierne, og våre synspunkter må også bli tatt på alvor. Spesielt ettersom myndighetene har gått inn med store midler for å rense opp elva.

Solheim mener også at fangsbegrensingen på laks over 90 centimeter, som ble innført i fjor og skal bidra til å styrke storlaksstammen, leder til at langt færre lokalfolk vil fiske i elva.

— Jeg foreslår at hver fisker kan ta én eller to storlakser, slik at man har valget mellom å ta den eller slippe den ut igjen. Slik det er nå er det så mange regler at det holder folk unna, mens andre fanger og slipper ut fisk uten at de vet hvordan de skal gjøre det slik at fisken overlever, sier han.

Uforstående til kritikken

Harald Endresen forstår imidlertid ikke kritikken fra Jonny Solheim.

— Ser man på prisene i Norge så er Otra en billig elv å fiske i. Vi vil legge opp til gode forhold både for lokalfolk og for turister, og det er slik at de lokale tar mesteparten av fisken. Med dagskortsoner kan også uerfarne fiskere få muligheten til å være først på stedet og få napp, sier han, og fortsetter:

— Det er lov å være uenig med oss, men samtidig så har vi en god dialog med de to andre fiskeforeningene i elva.