VENNESLA: — Jeg sluttet å røyke, ble overvektig og hadde behov for å slanke meg, forteller Astrid Lindtner.

— Det er topp å holde seg i form, sier Kari Birkeland.

— Vi gleder oss til å gå. "Mimi" er helt topp, hun pusher oss, sier gjengen som to dager i uka møtes til gåturer i nærmiljøet og lett styrketrening i regi av Frisklivssentralen i Vennesla.

"Mimi" er Marie Christine Calisch, leder av sentralen. Det ukentlige, kommunale tilbudet er for hele Venneslas befolkning.

12-ukersprogram

— De som melder seg på, har først en individuell samtale med meg, etterfulgt av 12 uker med aktivitet. Det koster kun 200 kroner. Hvis man ønsker, kan man gå i 12 nye uker. Siden vi startet i høst, har vi vært rundt ti stykker. Jeg skulle gjerne hatt med flere. Dette er et flott tiltak, også sosialt, annonserer Calisch.

Kosthold og røykeslutt

Aktivitetstilbudet er utendørs, uansett vær. Ifølge Calisch sender fastleger og fysioterapeuter pasienter til Frisklivssentralen ved behov. Helsetiltaket er i tett samarbeid med helse- og omsorgsektoren i kommunen. Marie Christine Calisch sier de også tilbyr kostholdskurs, og 21. januar inviterer hun til røykesluttkurs i Kristiansand i samarbeid med de andre knutepunktkommunene. Antall røykere i Vennesla blir stadig færre, ifølge kommunelegen.

Helse- og omsorgssjef i Vennesla, Ragnhild Bendiksen, mener Vennesla er blitt en folkehelsekommune. Hun har sett en klar forbedring etter noen negative trekk som fremkom i folkehelseprofilen fra Folkehelseinstituttet for Vennesla i 2012. ## Sprek og stødig

— Undersøkelsene ble gjort i 2010. Det har skjedd mye siden den gang. Det jobbes godt både i forhold til barn og eldre. Det gjøres et kjempeviktig arbeid rettet mot alle grupper nå, sier Bendiksen.

Foruten Frisklivssentralen, er tiltaket Livsglede for eldre etablert i Vennesla. Her er forebygging sentralt. Gjennom treningsgruppen "Sprek og stødig" har eldre på bygdas to sykehjem, samt Venneslastua, tilbud om tung trening. Tilbudet er blitt populært. Det jobbes i tillegg med hverdagsrehabilitering i hjemmetjenesten.

- Må ikke sykeliggjøre folk

— I Venneslas omsorgsplan er målet færre hjelpetrengende. Vi må ikke sykeliggjøre folk, men i stedet oppmuntre til aktivitet. Det er ingen som liker å motta hjelp. De tilbudene vi har nå, skal vi verne som gull, fastslår Ragnhild Bendiksen, som mener det er helt nødvendig med fokus på en sprekere alderdom.

Satsingen er blant annet satt i gang på grunn av samhandlingsreformen.

Det er ikke bare tilbud til gamle, men mange andre målgrupper også. Rådmannen Svein Skisland sier det i budsjett for 2013 og økonomiplanen de kommende årene ligger inne en betydelig satsing på folkehelse.

- Stort løft med svømmehall

— Vi skal blant annet bygge svømmehall. Det vil være et voldsomt løft for hele befolkningen. Den vil være et viktig bidrag og nå en annen målgruppe enn de som allerede driver organisert idrett, sier han.

Skisland trekker også fram investeringen i ny turvei langs Venneslafjorden, bygdas mange skiløyper og øvrige idrettsanlegg. I fjor høst åpnet Øvrebøhallen igjen. I budsjettet er det også satt av penger til en ny stilling som idretts- og friluftskonsulent.

— Jeg synes vi er gode og har en aktiv idrettsbygd. Utfordringen vår er å få inaktive aktive. Folkehelse er viktig for den enkelte. En kommune med bedre helse betyr også mindre utgifter. Jeg tror det på sikt også vil virke positivt i forhold til levekår, mener rådmannen i Vennesla.