Den nytilsatte arealplanleggeren Øyvind Raen ønsker innspill fra innbyggerne i kommunen. Nå skal det lages en plan som skal forme Birkeland sentrum. I korte trekk går planen ut på å videreutvikle riksvei 41 gjennom sentrum som forretningsgate og etablere en gate parallelt med Strøget på vestsiden av motellet. Videre er de åpne rommene ved Tomta utenfor Birkeland Busser og på Tobias Jorde tenkt utviklet som møteplasser og torg.

Planen vil også tillate bygg på fire etasjer i sentrum, med handel og næring i første etasje og leiligheter oppover i høyden. Ved Tobias Jorde har man planer om et aktivitetshus med flere funksjoner.

Da saken var oppe i kommunestyret nylig, ba Vemund Ruud (KrF) om en arkitektkonkurranse slik at man kan se hvordan torgløsningene vil fortone seg. Frank Hansen (A) sa det var trist å se alle de tomme butikkvinduene nedover Strøget. Frps Sigmund Aune var imidlertid helt uenig og mente at birkelendingene burde være stolte over det sentrum man har i dag. Etter høringsrunden skal planene på ny opp i formannskap og kommunestyre.