— Jeg har via min jobb i Burson-Marsteller fått et oppdrag for Returkraft i Kristiansand og Bir i Bergen. Skal du ha informasjon om oppdraget, må du ta kontakt med Odd Terje Døvik i Returkraft, sier Gitmark.

Gitmark trakk seg fra Stortinget i fjor, etter 12 år som stortingsrepresentant for Vest-Agder.

Epost fra Gitmark

Fædrelandsvennen sitter på en e-post som viser at Gitmark jobber aktivt for å få Stortinget til å endre politikken til klima— og miljøminister Tine Sundtoft. Eposten er sendt kommuneledelsen i Kristiansand, samt en rekke avfallsbedrifter rundt om i Norge.Den lyder:

«Første seier.

Hei!

Da begynner vi å få fotfeste. Venstre ringte og budskapet er klart, enten så endrer regjeringen forskriften ellers vil Venstre og KrF sammen med Ap fremme forslag i Stortinget. Venstre ønsker at saken skal endres uten støy og politisk fjærbrusing, men dersom regjeringen ikke selv endrer holdning vil den bli tvunget til det.

Peter Skovholt Gitmark

director

B-M Norway«

— I vårt selskap Burson-Marsteller er vi åpne om oppdrag og kunder, men jeg vil ikke kommentere innholdet i eposter som tydeligvis er sendt tredjeperson, sier Gitmark.

Det var mandag at klima— og miljøminister Sundtoft la fram sin lenge varslede, nye forskrift for avfallsbransjen. Her knesetter og forsterker hun selvkostprinsippet. Innbyggerne skal ikke betale mer i renovasjonsgebyr enn det koster å håndtere avfallet. Det er dette avfallsbransjen reagerer så sterk på.

Mener statsråden ikke skjønner

For en rekke forbrenningsanlegg, og Returkraft i Kristiansand spesielt, risikerer gigantiske underskudd. Disse selskapene finansierer nemlig driften sin gjennom renovasjonsgebyr, mens de tilbyr restkapasitet til næringslivsavfall til langt lavere priser.

Direktør ved Returkraft, Odd Terje Døvik, menere miljøministeren ikke skjønner hva hun snakker om. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik, mener det er helt nødvendig for avfallsbransjen å leie inn eksperthjelp for å få snudd Sundtofts vedtak, som han kaller dramatisk.— Jeg så Sundtofts uttalelser i Fædrelandsvennen tirsdag der hun snakker om skjult avgift fra innbyggerne. Hun snur alt på hodet. Hun skjønner ikke hva hun snakker om.

— Sannheten er at næringsavfallet utnytter restkapasitet og sponser husholdningene. Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Derfor har det vært helt nødvendig for oss å innhente påvirkningshjelp, sier Døvik til Fædrelandsvennen.

Opp mot halv million

Døvik sitter i ei arbeidsgruppe bestående av Kommunenes Sentralforbund, Bergen Interkommunale Renovasjonsselskap, Oslo kommune og Avfall Norge. Det er denne uoffisielle gruppa som Gitmark svarer til.— Vi bestemte i juni at Gitmark skulle jobbe for oss i høst. Vi trodde da at regjeringen ville bruke september og oktober på å avgjøre forskriften og at vi kunne påvirke regjeringen. Helt uventet kom svaret mandag. Da har vi en strategi om å påvirke Stortinget. Det gjør Gitmark for oss nå, sier Døvik.

Han anslår rammen for Gitmarks oppdrag til mellom 400.000 og 500.000 kroner.

— Jeg kan argumentene

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier dette om at hennes tidligere partikollega Peter Gitmark nå skal motarbeide henne:

— Det er en demokratrisk rett å engasjere seg. Den gjelder også ansatte i pr- og kommunikasjonsbransjen, sier hun til FædrelandsvennenTil påstanden fra Returkrafts ledelse om at hun ikke vet hva hun snakker om i denne saken, svarer hun.

— Jeg og departementet kjenner argumentene - på begge sider. Vi har konkludert med at selvkostprinsippet må bevares. Vi ønsker ikke innført en skjult avgift der håndtering av næringslivsavfall sponses gjennom renovasjonsavgiften.- Så er det opp til Stortinget om det vil endre norsk avfallspolitikk. En debatt om norsk avfallspolitikk, hilser jeg velkommen, sier hun.

Foreslår erstatningssøksmål

Leder av kontrollutvalget i Kristiansand kommune, Vidar Kleppe, ønsker en ny og grundig gransking av Returkraft.

— Selskapet roter seg stadig opp i større og større problemer. Nå er de så desperate at de kritiserer miljøministeren for ikke å vite hva hun steller med. Hun er ikke problemet, sier Kleppe.Han har vært kritisk til Returkraft helt siden etableringen og han har initiert flere revisor-gjennomganger.,

— Jeg mener eierkommunene må vurdere erstatningssøksmål mot det første styret og initiativtakerne. Dette er historien om store og feilaktige beslutninger. Vi hadde fastrente-saken hvor Returkraft tapte 75 millioner. Vi hadde momssaken, og vi hadde rettsaken mot Maren i Mandal hvor Returkraft tapte på alle punkter, sier Kleppe.

— Nå kommer enda alvorligere forhold med at anlegget slett ikke er tilpasset regelverket om selvkost og trolig må stenge store deler av året. Regningen går til eierkommunene og til slutt til innbyggerne. Jeg mener det er tatt altfor stor risiko med borgernes penger, sier Kleppe.Eierkommunene på Sørlandet har garantert for 1430 millioner kroner, Kristiansand mest med over 750 millioner kroner.