Dette er de tre blokkene Tryms vei på Oddemarka, som rystes av E 18 som går under bakken like ved. Foto: Kjartan Bjelland
Rundt 1400 tyngre kjøretøy passerer gjennom østre løp av Oddernestunnelen hver dag. Foto: Vegard Damsgaard

I tillegg har Kristiansand tingrett dømt utbygger til å dekke sameiets sakskostnader på over en halv million kroner: Juridiske bistand med 225.000 kroner, samt 349.000 kroner i teknisk bistand.

«Retten har i denne vurderingen vektlagt at vibrasjonene, selv om de er få i antall og av kort varighet, kommer regelmessig, dvs. daglig og til bestemte tider på døgnet. Vibrasjonene forårsaker både helkroppvibrasjoner og vibrasjoner i interiør og løsøre. Dette berører en totalbelastning for de berørte sameierne som ikke anses som akseptabelt i et nybygg», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Beboerne i 39 leiligheter saksøkte byggherren fordi de plages av rystelser fra Oddernestunnelen under bakken like ved.

20 meter unna

Oddernestunnelen ble åpnet i 2003. Ni år senere var det innflytting i tre blokker i Tryms vei.

De nærmeste boligene er plassert rundt 20 meter fra østgående tunnelløp, i lengderetningen. Her passerer over 20.000 biler per døgn, av dem 1400 tyngre kjøretøy.

Rundt 1400 tyngre kjøretøy passerer gjennom østre løp av Oddernestunnelen hver dag. Foto: Vegard Damsgaard

Vibrasjonene skjer over perioder av døgnet, i takt med tungtrafikken. Retten legger til grunn at dette oppstår når tungtrafikk treffer kumlokk på en bestemt måte. Slike lokk finnes det flere titall av i tunnelen.Det er foretatt tre målinger som påviser til dels sterke vibrasjoner i flere av leilighetene, over maksgrensen 0,3 millimeter per sekund. Verst er det i toppetasjene til de tre blokkene, altså de dyreste boligene.

Les også:

— Faglig uenighet

Partene har vært enige om at beboerne rystes. Spørsmålet har vært om det skjer så hyppig og kraftig at det rammes av bygningsforskriftene.

To konsulentfirmaer - Sinus og Multiconsult - har konkludert ulikt. Retten fester størst lit til sistnevntes metode, hvilket går i beboernes favør.

«Retten bemerker at bevisføringen har avdekket at i fagmiljøet innen dette fagområdet er det en klar uenighet om hvordan fastleggingen av statistisk maksimalverdi skal foretas. Uenigheten er knyttet til - slik retten forstår det - om målesresultatene skal basere seg på samtlige detektbare vibrasjoner i måleperioden, eller om det skal foretas et utvalg.» konkluderer tingretten, ved tingrettsdommer Per O. Refsalen og meddommerne Øyvind Lundberg og Bjørn-Erik Andersen.

- Jordskjelv

- Jeg har aldri opplevd et jordskjelv, men kan tenke meg at rystelsene ligner på dette, fortalte en kvinnelig beboer (60) da Kristiansand tingrett for tre uker siden var på befaring i hennes leilighet i fjerde etasje.

Dette er de tre blokkene Tryms vei på Oddemarka, som rystes av E 18 som går under bakken like ved. Foto: Kjartan Bjelland

Byggherre Otium Sør og entreprenøren Kruse Smith har allerede forsøkt å skifte ut to kumlokk med fôringer i tunnelen, de som ligger nærmest boligene. Men dette har ikke løst problemet.Beboerne har vært urolige for at omfanget med tiden skal øke, og krevde at byggherren tar regningen for å utbedre feilen.

Ingen av partene har turt å gjette på prisen, men jobben kan bli ytterst omfattende.