— Vi står overfor en høst der mye vil skje på klimafronten i EU. Allerede i oktober vil EU vedta et nytt rammeverk for utslippskutt og fornybar energi fram mot 2030, sier Helgesen til Fædrelandsvennen.

— EU er blant de som tidligst får avklart sitt eget ambisjonsnivå, og det vil bli et økende press på norsk næringsliv og norske myndigheter for å levere gode klimaløsninger, sier han.

Press på å levere

Klima står derfor høyt på programmet på den lille Norgesturneen Helgesen nå er ute på, og i formiddag besøker han blant annet Flumill i Arendal som skaper strøm av tidevann, komposittprodusenten Sørkomp og livbåtkonstruktøren Norsafe.

I tillegg avlegger han en visitt på Unge Høyres sommerleir på Tromøya.Som ansvarlig statsråd for Norges forhold til EU og EØS, flettes Helgesens arbeidsområder sammen med klima— og miljøminister Tine Sundtofts, og i «det grønne skiftet» ser de at oljetunge Norge kan spille en viktig rolle:

Norges rolle

— På Sørlandet ser vi for eksempel at de bruker teknologi fra petroleumsnæringen til å utvikle bølgeturbiner. Det viser at vi har klart omstillingen ved å gjøre oljeeventyret til et industrieventyr på land. Fremover må vi bruke erfaringene fra disse eventyrene til å skape vekst og konkurransekraft for norsk næringsliv inn i den grønne framtiden, sier Helgesen.

EUs nye rammeverk som vedtas i oktober, vil også få betydning for utenforlandet Norge, men Tine Sundtoft har ikke bare slikket sol på sidelinjen i sommer. Deler av ferien har hun brukt til å delta på uformelle ministermøter som legger strategier for vår felle grønne framtid:

Grønn skattekommisjon

— Det har blant annet vakt stor interesse at vi nå har nedsatt en grønn skattekommisjon, sier Sundtoft.

Stor interesse her hjemme knytter det seg til grønne postene som skal offentliggjøres i statsbudsjettet den 8. oktober.

— De kan vi ikke si noe om nå, sier Helgesen og Sundtoft.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer.