Mellom 300 og 400 personer deltok i støttemarkeringen organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) holdt utenfor Stortinget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Med Israel for fred (MIFF) holder markering utenfor Stortinget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Mellom 300 og 400 personer deltok i støttemarkeringen organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) holdt utenfor Stortinget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Med Israel for fred (MIFF) holder markering utenfor Stortinget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Den venstreradikale organisasjonen Tjen Folket holdt motdemonstrasjon mot Med Israel for Fred (MIFF) sin støttemarkering for Israel utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

For fem år siden holdt organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) en lignende demonstrasjon som endte i store motdemonstrasjoner med stein— og tomatkasting og fysisk vold. Derfor var Oslo-politiet godt forberedt søndag ettermiddag.

Grøvan, som holdt en appell under markeringen, leder foreningen Israels venner på Stortinget. Han sier han var svært spent i forkant.

— Vi opplevde at politiet hadde god kontroll. Vi merket lite til de rundt 100 motdemonstrantene og for egen del opplevde jeg ikke spenning eller uttrygghet, sier Grøvan.Grøvan mener at rundt 500 mennesker hadde møtt opp foran Stortinget for å vise sin støtte for Israel.

- Skjev mediedekning

— Det var viktig å få fram at vi støtter Israel og at vi er opptatt av fred mellom Israel og palestinerne. Vi håper at dette kan være med å balansere en skjev mediedekning, sier han.

Hans Fredrik Grøvan (KrF), leder av foreningen Israels venner på Stortinget, holdt appell om under markeringen i Oslo. Foto: Torstein Øen

Leder av Vest-Agder KrFU, Tove Welle Haugland, deltok også i markeringen, og sier hun følte seg uttrygg på et tidspunkt.— Politiet hadde god kontroll, men på ett tidspunkt prøvde motdemonstrantene å ta seg inn mot oss. I minuttene før politiet reagerte, kjente jeg at spenningen steg, sier hun.

Hun har blitt konfrontert med tøffe meldinger fra folk gjennom sosiale medier.

Men også i en debatt med stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) gikk det hardt for seg.

— Han sammenliknet det å støtte Israel med å danse på grava til sivile som ble drept i Gaza. Det var en vanvittig sammenlikning og grusomt å høre, sier Welle Haugland.

- Ekte fred

Norske mediers Midtøsten-dekning ble sterkt kritisert under markeringen.

Mellom 300 og 400 personer deltok i støttemarkeringen organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) holdt utenfor Stortinget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix

– Vi er ikke samlet for å feire Israels krigføring på Gaza, men for å få til en ekte fred. Vi er her fordi vi hater å se kvinner og barn bli drept av den islamistiske bevegelsen Hamas, sa styreleder i MIFF, Conrad Myrland, under sin appell.Myrland og flere av de andre talerne gjentok organisasjonens budskap om at Hamas har skylden i tapene på palestinsk side, og at norske medier er ubalansert i sin dekning av konflikten.

Flere av demonstrantene bar også skilt med påskriften: «Mediedekningen av Israel-konflikten må bli mer rettferdig», «Det er riktig og viktig at Israel forsvarer sine innbyggere» og «Nei til terroren og islamismen til Hamas».

Politikere blant talerne

I tillegg til Grøvan, holdt Kristian Norheim (Frp), andre nestleder i utenriks— og forsvarskomiteen, appell.

Sistnevnte rettet også et spark mot norske medier.

– Tenke seg til at det måtte en dansk journalist til for å få balanse i dekningen, sier Norheim, og viser til intervjuet Martin Krasnik i DR1 gjorde med Mads Gilbert om krigen på Gazastripen.

Grøvan pekte på Hamas ansvar for lidelsene på israelsk side.

– Utvikling kan ikke finne sted så lenge sykehus og skoler brukes som våpenlagre og kommandosentraler, fastslo han.

Motdemonstrasjon like ved

Samtidig kom det taktfaste rop om «Fritt Palestina!» og «Israel – terrorist!» fra rundt 100 til 150 motdemonstranter bak Eidsvolls plass. Motdemonstrasjonen var ikke varslet, men ifølge politiet var den antydet på sosiale medier og dermed ikke uventet.

Motdemonstrantene viftet med palestinske flagg, og enkelte holdt et banner med påskriften: «Global intifada» og henvisning til den venstreradikale gruppen «Tjen Folket».

Like før 14.30 kjørte flere av politiets innsatsbiler med blålys foran demonstrantene, men det er uklart hva som er årsaken til utrykningen.

Palestinakomiteen søkte om å få holde motdemonstrasjon til støttemarkeringen, men trakk senere søknaden, ifølge politiet.

– Hvis det blir bråk kommer vi til å få skylden, og det ønsker vi ikke, uttalte komitéleder Kathrine Jensen til NRK.

Stort politioppbud

Politiet hadde møtt opp tallrike, blant annet med politihester og hunder.

– Vi hadde tilgjengelig mannskap på stedet. Fra politiets side gikk det nøyaktig som forventet. Det ble ikke foretatt pågripelser eller bortvisninger, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB.

I tillegg til Myrland, Norheim og Grøvan holdt også Solveig Ghatso, styreleder i MIFF Vestfold, og George Deek, fungerende ambassadør for Israel i Norge, appeller.