Bjørn Ropstad, ordfører i Evje og Hornnes sier han er totalt uenig. Foto: Jon Anders Skau
Evje blir aldri et regionsenter, sier varaordfører i Evje og Hornnes, Finn Bjørn Rørvik (H). Han vil inn i stor-Kristiansand. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
IMG_9851.jpg Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Gjerne én kommune fra Oksøy til Bjåen, men det vil ikke Valle, Bygland og Bykle. Det avgjørende for meg nå først er derfor at Evje og Hornnes ser sørover og ikke nordover. Vi må slutte å tro at vi kan bli en slags hovedstad i indre Agder, sier Rørvik til Fædrelandsvennen og viser til at pendlingen går sørover til Vennesla og Kristiansand.

Helt uenig

— Jeg er så uenig jeg kan få blitt. Nå gir varaordføreren helt etter for sentraliseringsvinden. Den ønsker jeg å kjempe mot, sier sier Evje-ordfører Bjørn Ropstad, KrF.

IMG_9851.jpg Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Ropstad mener indre Agder er viktig å ta vare på som en selvstendig enhet. Han mener Evje er det naturlige tyngepunkt for en større kommune på Indre Agder.Torsdag skal kommunestyret i Evje og Hornnes starte diskusjonen om hvor indre Agders største handelskommune skal bevege seg i fremtiden.

— Barnevern, rus og psykiatri er for viktig til å bli distriktspolitikk. Det er tjenester som skal tilbys med kvalitet uansett om mennesker bor ved kysten eller til fjells. Derfor går det ikke med disse små enhetene. Selv om Evje og Hornnes, Åseral og hele Setesdal går sammen, er vi fortsatt bare 8.000 mennesker, analyserer Finn Bjørn Rørvik.

Evje er et handelssenter, men blir aldri et regionsenter. Regionsenteret er Kristiansand.

— Men er ikke Evje et naturlig senter på indre Agder?

— Evje er et handelssenter, men blir aldri et regionsenter. Regionsenteret er Kristiansand. Slik har det alltid vært og slik vil det alltid bli for kommunene langs Otra. Derfor bør både Evje og Hornnes og Vennesla og Iveland nå se sørover. Bykle, Valle og Bygland vil ikke, men de vil komme etter hvert. Evje og Hornnes må inn i Kristiansand, sier varaordføreren.

— Hva med Vennesla, Iveland og Evje?

— For smått. Vennesla er heller ikke noe regionsenter, svarer Rørvik.

Kysten viktigst

Rørvik mener det på sikt blir mellom fire og seks kommuner på Agder. Han sier det er mye viktigere hva kysten gjør, enn hva de små i innlandet gjør.

— Det er på kysten det skjer. Vi i innlandet må enten bli med, eller leie oss inn. Selv om alle på indre Agder går sammen i en kommune, blir vi små og få. Kystkommunene må bli elefanter vi andre kan lene oss mot. Vi vil aldri greie å skape alt selv, med dagens krav til fagmiljøer. Sånn er det bare, sier Rørvik.

Akkurat det poenget er ordfører Bjørn Ropstad litt enig i.

— Vi har nettopp inngått avtale om felles barnevern og pp-tjeneste med Vennesla, for eksempel. Sånn vil det bli mer av. Jeg tror på indre Agder som en egen kraft, men vi er samtidig avhengig av at kysten greier å skape robuste nok enheter til at landsdelen kan utvikle seg, sier Ropstad.

Rørvik mener Agders østligste kommuner har et spesielt ansvar i øyeblikket.

— Jeg er fra Tvedestrand. I øst er stemningen for Stor-Arendal større enn stemningen er for Stor-Kristiansand her i vårt område. Går øst-regionen sammen, vil stor-Kristiansand tvinge seg fram. Vi kan ikke risikere at Arendal blir større enn Kristiansand, sier han.

Både Setesdal og Evje blir en utkant totalt uten innflytelse i en storkommune sammen med Kristiansand.

- Utkant ingen lytter til

— Både Setesdal og Evje blir en utkant totalt uten innflytelse i en storkommune sammen med Kristiansand.

Det sier Bygland-ordfører Leiv Rygg (Sp).

— Varaordfører Rørvik har kun tro på store enheter og ser ikke verdien i små samfunn. Mitt ønske er at Bygland kan fortsette som egen kommune. Går ikke det, må vi se på sammenslåing av de tre i Setesdal. Jeg kan også åpne for å få med Evje og Hornnes, sier Rygg.

— Men aldri Vennesla og Kristiansand. Går vi sammen med dem, blir vi en utkant ingen lytter til. Det vil vi bare tape på, sier Rygg.

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal vil ikke kommentere Rørviks utspill.

Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland vil heller ikke det. Hun har lansert Vennesla, Iveland og Evje og Hornnes som en mulig ny innlandskommune.

Åseral har på sin side invitert til sammenslåingsdiskusjon med Evje og Hornnes og Bygland.