En slik kommune vil bestå av de syv kommunene Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne, Songdalen og Kristiansand.

— Det peker seg ut som det mest naturlige alternativet. De har et felles bo og arbeidsmarked og er gjensidig avhengig av hverandre med Kristiansand som et tyngdepunkt, sier Bjørgulv Sverdrup Lund (H), fylkesordfører i Aust-Agder.

Han deltok torsdag på et felles formannskapsmøte i de syv kommunene. De jobber nå med planer om sammenslåing. Mens flere politikere nøler med å peke på hvilke kommuner de mener skal slå seg sammen, er Lund helt klar i sin anbefaling. Han mener det er synd om ikke en storkommune blir resultatet.

— Det ville generere unødvendige grenser mellom innbyggere som i dag veldig mye felles, sier Lund.

Alternativer

I løpet av et halvt år skal de nye kommunene i kristiansandsregionen være ferdig utredet. Vedtak i kommunestyrene skal skje i 2016. I 2017 skal Stortinget ta den endelige beslutningen.

Her er de mest realistiske alternativene for Kristiansand og nabokommunene:

  • Alle de syv kommunene Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne, Songdalen og Kristiansand slår seg sammen.

  • Man får en sammenslåing av disse kommunene: Lillesand og Birkenes, Vennesla og Iveland, Søgne, Songdalen og Kristiansand.

  • Et alternativ er at ingen slår seg sammen. Et annet er at sammenslåingen skjer som i alternativet over, men at Kristiansand ikke blir med i noen.

Må velge

De forskjellige alternativene ble presentert på det felles formannskapsmøtet som Knutepunkt Sørlandet arrangerte torsdag.

— Dette er jo bare de alternativene som er geografisk relevante. Jeg regner med at kommunene etter hvert vil konsentrere seg om noen av alternativene, sier John Aanon Jonassen, konstituert daglig leder i Knutepunkt Sørlandet.

De skal ha utredet sammenslåing allerede til sommeren.

Underlig

Blant de syv kommunene har Vennesla blitt oppfattet som mest skeptiske til en storkommune.

— Det er nesten opplest og vedtatt at jeg er imot en kommunesammenslåing. Men om du stiller noen kritiske spørsmål for å få en så god utredning som mulig, blir det framstilt som at jeg imot, men det er jeg altså ikke. Men da saken var utredet i 2005, var det tydelig at det ikke var store fordeler med å slå seg sammen. Men nå får vi en ny utredning, sier Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla.

Blant medlemmene i formannskapet i Vennesla undrer de seg over at Bjørgulv Sverdrup Lund kommer med en så tydelig anbefaling.

— Det er litt snodig at det kommer en utenfra og blander seg opp i en prosess som vi kommunene nå er i gang med, sier Eivind Drivenes (Sp).

— Det bærer litt preg av å ha konkludert på forhånd, sier Berit Kittelsen (Ap), varaordfører i Vennesla.

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) og formannskapsmedlem Eivind Drivenes (Sp) i Vennesla, synes det er spesielt at en politiker fra Aust-Agder gir en så tydelig anbefaling om kommensammenslåing. Foto: Kjetil Reite

Imponert

Bjørgulv Sverdrup Lund mener Kristiansand har tatt et tydelig ansvar når kommunene nå skal slå seg sammen.

— Når det er noe som skal utredes, er det Kristiansand som gjør det, uansett hvilket tema det er. Det viser hvor viktig Kristiansand er for denne regionen, seir Bjørgulv Sverdrup Lund.

Han konstaterer at politikerne i Kristiansand ikke har kommet med like sterke utspill som han.

— Jeg skjønner at Kristiansand sitter litt stille i båten nå. Men min jobb er å peke på at Kristiansand har en avgjørende betydning, sier Lund.

Han advarer mot å la skepsisen til Kristiansand dominere.

— Man kan lett gå seg vill i at Kristiansand kunne ha opptrådd sånn og sånn, men Kristiansand er uansett avgjørende for å få til resultat.

Tydelige

I Kristiansand har ordfører Arvid Grundekjøn (H) sagt at han ønsker seg en storkommune. Det er også stemningen blant politikerne i formannskapet. De mener at en stor kommune vil kunne få flere oppgaver enn kommunene har i dag.

— Dette er en desentraliseringsreform. Det betyr at staten må overlate oppgaver til kommunene. Forskere på offentlig forvaltning sier at det også gir den mest effektive driften, sier Dag Vige (V).

Han mener at en framtidig kommune må være stor nok til å kunne overta oppgaver som staten eller fylkeskommunen tar seg av i dag. Han viser blant annet til en oversikt som Alfred Bjørlo (V) har laget. Han er ordfører i Eid og sitter i referansegruppa til utvalget som nå jobber med hvilke oppgaver kommunene skal ha.

Han mener en storkommune vil kunne overta ansvar for kollektivtrafikk, barnevern, Nav, tannhelsetjeneste, psykiatri og til og med videregående skoler.