Mandag kveld har det falt flere centimeter snø langs kysten og i indre bygder på Sørlandet. Det har ført til problemer på veiene flere steder .

— To litauiske trailere står bom fast i bakkene like før Staveknuten, opplyser operasjonsleder Martin Ugland i Agder politidistrikt.

De to trailerne stengte delvis veien på fylkesvei 302 i Evje og Hornnes, og politiet har vært på stedet. Brøyting og strøing er vanskelig ettersom veien er sperret, opplyste operasjonslederen.

Ved halv fem-tiden mandag ettermiddag kom den første meldingen om at et vogntog hadde problemer mellom Bortelid og Hornnes. To timer senere kan Ugland slå fast at ett vogntog er blitt til to på den kronglete og bratte fylkesveien. Det er rundt ti centimeter nysnø på stedet, og svært glatt.

— Begge har kommet fra Bortelid i retning Dåsvatn, og det er en fryktelig plass å kjøre store kjøretøy. De har ikke kommet opp på det bratteste partiet, men det er likevel veldig problematisk for bergingsbiler å komme til, sier Ugland.

Seks timer

Fædrelandsvennens frilansfotograf på stedet opplyste rundt klokken 19.45 at det ene vogntoget hadde kommet seg løs og fikk snudd på en avkjørsel. Det andre vogntoget står fortsatt fast i en oppoverbakke i Linddalen like ved kommunegrensa mellom Evje og Hornnes og Åseral.

— Politipatruljen har bestilt bilberger for eiers regning til det andre vogntoget, sier Ugland.

Først klokken 22.15 kunne politiet melde at begge trailerne har kommet seg løs.

Da var det gått nesten seks timer siden første den meldingen om trailerproblemene kom til politiet.

— Den ene blir parkert på Åseralssiden inntil videre, og den andre følges til Evje og bilberger. Politiet har ikke opprettet sak. Antall kjettinger stemmer, og dekkene er lovlige i henhold til regelverket, sier Ugland.

Han opplyser at veien nå er ryddet og godt farbar. Snøværet har gitt seg over heia, og forholdene er dermed bedre.

Rett ved kommunegrensa mellom Åseral og Evje og Hornnes har et vogntog satt seg fast i snøen. Foto: Kjell Rune Strømstad

Fire i Flekkefjord

De to trailerne føyer seg i rekken av flere større kjøretøy som har hatt problemer på vinterføret mandag ettermiddag og kveld. På E 39 ved Sira i Flekkefjord hadde en trailer har problemer i Nulandsbakken og ved avkjørselen til Sira i ettermiddag.

Traileren som fikk problemer i Nulandsbakken ble ifølge Veitrafikksentralen satt inn på en lomme rundt klokken 16.25, og er ikke til hinder for trafikken.

— Trafikken går greit på stedet, men det snør en del og det er glatt, kunne operasjonslederen melde tidligere.

I tillegg til traileren i Nulandsbakken, hadde intet mindre enn tre vogntog problmemer i Skjeggestadbakken litt lenger vest på E 39 ved avkjørselen til Sira, like ved Statoil. To av trailerne har fått kjøre videre, mens det tredje er satt på vent ved bensinstasjonen.

— Et polsk vogntog er gitt kjøreforbud frem til det er skodd for forholdene, sier Ugland.

Klokken 20.15 meldte patruljen i Skjeggestadbakken at det er ryddet på stedet og fri ferdsel, men at det fortsatt er glatt i området som følge av snøværet.

Ikke mer snø

Like før midnatt kan statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt slå fast at det ikke blir mer snø i kveld.

— I Vest-Agder har nedbøren vært kystnær hele dagen. Ved Lista har det blitt registrert 6,4 millimeter nedbør de siste timene, mens det i Sirdal og Sinnes har kommet 4,3 millimeter. Byglandsfjord og Hynnekleiv i Aust-Agder har hatt 6,2 og 5,9 millimeter de siste timene, sier han.

Med kalde temperaturer over hele landsdelen er det lett og luftig snø som har falt, og den utgjør fort flere centimeter i fast form.

— Nedbøren falt fra et lite system som dro seg fra vest og videre østover, og det er nå i ferd med å passere. Dette snøværet er kun forbigående, og i morgen vblir det igjen pent vær, sol og kalde temperaturer, sier Biseth Granan.

Først mot helgen er det ventet et væromslag.

— Det blir kaldt noen dager til, men fredag og lørdag skal temperaturene noe opp fra det vi er blitt vant til de siste dagene. Da blir det rundt null grader både på Kjevik og Byglandsfjord, men stort sett vil nok temperaturene på Agder holde seg minussiden, sier statsmeteorologen.