Den 18 meter høye mobilmasta er kommet opp på Gimlekollens tak, til glede for et par tusen beboere og til ergrelse for noen få. Foto: Torstein Øen
Slik er stasjonen plassert. Pilene viser antenneretninger, der grønn er 3G og blå er 4G. Foto: Telenor
Den 18 meter høye mobilmasta er kommet opp på Gimlekollens tak, til glede for et par tusen beboere og til ergrelse for noen få. Foto: Torstein Øen

— Det har vært en stående vits hos venner på Søm og Hellemyr at vi på Gimlekollen ikke har dekning, og at vi har flyttet til feil side av byen. Det som også er komisk er at en utbygger utvikler et boligområde uten dekning, fem kilometer fra sentrum, sier Siv Hemsett (47).

Siv Hemsett. Foto: Reidar Kollstad

I fem år har hun bodd i nybyggerstrøket Lindtjønn, uten fnugg av signaler på mobilen hjemme i Louises vei. De har stått på hustaket for å finne signaler, uten fangst. Redningen ble fasttelefon og trådløst nett.

— Vi gleder oss over at det endelig er dekning. Nå skal vi hjem og teste, sier den tidligere vellederen, som er ute på tur da Fædrelandsvennen ringer og overbringer nyheten.

- En gledens dag

Et par tusen beboere har manglet eller hatt laber dekning på Gimlekollen. Det har ikke skortet på signaler om misnøye.

Før helga ferdigstilte Telenor basestasjonen til 1,6 millioner kroner på Tjønneheia, som dekker store deler av Gimlekollen og Fagerholt. Den består av en 18 meter høy mast og ei hytte med teknisk utstyr.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. Foto: Sondre Steen Holvik

Sjelden hører man en telegigant puste så lettet ut:— Dette er en gledens dag både på egne, Telenors og kundenes vegne. Det har tatt tid - å herlighet! Jeg husker ikke når jeg var nede hos dere første gang, det er mange år siden. Jeg er uendelig glad for at den nå er oppe, uttaler dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Fædrelandsvennens arkiv forteller at Telenor gjorde den første henvendelsen til kommunen i 2009.

Året etter avviste politikerne å plassere basestasjonen i friområdet på Tjønneheia.

Deretter saumfarte selskapet nærområdet på nytt, men etter mye fram og tilbake havnet de på Tjønneheia igjen, da dette var eneste sted som ville gi tilstrekkelig dekning.

- Heldigvis sjeldent

Men da ble det underskriftsaksjon fra naboer på andre siden av heia. De fryktet stråling, og hadde ikke helt sans for estetikken.

Når så politikerne til sist ga klarsignal for Tjønneheia, var det Avinor sin tur i fjor høst. Luftfartstilsynet hadde avdekket at mobilmasten havnet i innflyvningssonen til Kjevik.

kart mobil.JPG

Etter en liten justering førte søknaden om dispensasjon fram før nyttår, og siste hinder var fjernet. — Har dere opplevd maken?

— Vi har vel hatt én tilsvarende sak, som endte med at vi aldri fikk opp en basestasjon i Helgeland. Det hører heldigvis med til sjeldenhetene, svarer Amundsen.

Om ventetiden ble lang, så ligger det en liten premie i enden for hardt prøvede abonnenter på Gimlekollen: Basestasjonen er best utstyrt i byen, med 3G, 4G og dertil klargjort for 4G+.

Det er det ikke alle som har på Søm eller Hellemyr.