Fant smådyr halshugget på kirketrappa

Fire døde smådyr ble mandag ettermiddag funnet på trappa til Søgne gamle kirke. Smådyrene var halshugget og lagt i korsformasjon.

Publisert:

sogne_kirke.jpg Foto: Nicolai Prebensen/N247.no

  • Eirin Margrethe Fidje
Denne artikkelen er over fire år gammel

Mandag ettermiddag ble det funnet fire døde smådyr på kirketrappa til Søgne gamle kirke. De fire dyrene var alle halshugget, og lagt i korsform på trappa.

— En ansatt fra kirka meldte fra om funnet. Det kan se ut til å være to små marsvin, en ilder og en kanin, sier operasjonsleder Magne Storaker i Agder politidistrikt.

Den kirkeansatte ringte inn meldingen om det makabre funnet klokken 13.30 mandag ettermiddag. Politiet har nå satt i gang etterforskning.

— Dyrene er sikret, og vi etterforsker saken. Vi har ingen mistanke om hvem som står bak, eller hvorfor dyrene er plassert der, sier Storaker.

Tatt fra Søgne vgs

Rektor ved Søgne videregående skole, Kari Brunvatne Kleivset, bekrefter at dyrene som er funnet på kirketrappen stammer fra fjøset tilknyttet naturbruklinjen på deres skole.

— Med tanke på dyrevelferd, er det utrolig alvorlig at de bruker dyr på denne måten. Vi vet ikke hvem som har vært her, men dyrene må ha blitt tatt bort fra fjøset på dagtid i går, sier Kleivset.

Ikke under tilsyn

Fjøset, som huser et tjuetalls smådyr som ildere, høner, marsvin og kaniner, er ikke under konstant tilsyn. Fjøset var i går åpent på dagtid fordi elever ved naturbruklinjen var i stallen i samme bygg.

— Det har aldri vært i våre tanker at noe slikt kan skje. Vår politikk har vært at et åpent fjøs er hyggelig for alle, og vi har aldri opplevd at dyr har blitt tatt fra fjøset tidligere, sier rektoren.

Politiet har anmeldt saken på vegne av skolen. For Kleivset og skoleledelsen gjenstår det nå å informere elevene om det som har skjedd.

— Vi må nå gjøre en intern jobb med å informere elevene, som er glade i dyrene våre og kjeler med hvert enkelt dyr, sier Kleivset.

En uhyggelig opplevelse

Irene Hæåk, daglig leder og kirkeverge ved Søgne menighet, forteller at de raskt meldte fra til politiet om hendelsen.

— Det var en av våre ansatte som fant dyrene, og meldte fra til meg. Vi fikk kontaktet politiet og de har opprettet sak, sier Hæåk.

Hun har ingen formening om hvem som står bak.

— Vi vet ikke hvorfor noen har valgt å gjøre dette. Jeg fikk ikke sett det selv, men det er klart at dette ikke har vært et hyggelig syn for den ansatte som fant dyrene, sier Hæåk, og legger til:

— Jeg har aldri opplevd lignende. Nå har politiet startet etterforskning, og det kommer ikke til å bli gjort noe mer fra vår side.

- En svært alvorlig hendelse

Siri Martinsen, veterinær i organisasjonen NOAH, sier det positivt at politiet etterforsket hendelsen.

— Det er veldig bra. NOAH har jobbet målrettet med å få saker om vold mot dyr på agendaen. Det er svært positivt at politiet tar saken videre.

Hun mener hendelsen i Søgne er svært alvorlig.

— Hendelsen vitner om mangel på respekt for dyr. Hvert år anmelder vi en rekke saker, som er opprørende på hver sin måte. Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet om saker der dyr blir utsatt for vold, sier Martinsen.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Eirin Margrethe Fidje eirin.fidje@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Søgne