— Det er veldig beklagelig og bakvendt at departementet vil ha bort det vi mener er grunnen til at vi har så lavt sykefravær, sier ordfører Tore Askildsen og hovedtillitsvalgt Anne Mette Fosshaugen.

Siden 2008 har de 1200 ansatte i Mandal kommune hatt muligheten til å egenmelde sitt eget sykefravær i opp til 365 dager. De har altså ikke trengt å gå til lege for å få sykemelding, de har selv vurdert når de kan gå tilbake til jobb.

Arbeids- og sosialdepartementet har i disse årene gitt kommunen dispensasjon fra folketrygdloven for å kunne ha ordningen. Men nå har kommunen fått beskjed om at dette skal opphøre fra kommende nyttår.

Opphører flere steder

I flere kommuner prøves 365 dagers egenmeldinger ut, da i pleie- og omsorgsavdelingene. Dessuten har enkelte andre offentlige og private sektorer prøvd ordningen. Men også her opphører dette fra 2016 mens det hele skal evalueres.

— Vi burde fått beholde denne praksisen som har gått seg til over år så lenge evalueringen skjer. Vi risikerer altså at egenmeldingsordningen fjernes for en periode, for så å bli innført igjen, sier Askildsen.

Sykefraværet i Mandal kommune har stupt bemerkelsesverdig etter at tillitsprosjektet ble innført i 2003, i første omgang med en mye tettere oppfølging av ansatte som var syke. Den gang var sykefraværet på 9,5 prosent. Allerede året etter sank fraværet til 6,5 prosent.

En bunn ble nådd i 2012 med 5,6 prosent.

Stiger igjen

Nå har den steget til 6,8 prosent, noe Fosshaugen sier skyldes en tøffere belastning for helse- og omsorgssektoren. Likevel er fraværet svært mye lavere enn landsgjennomsnittet som er på 9,1 prosent.

Nå har ordføreren sendt brev til departementet med søknad om likevel å få fortsette med egenmeldingene.

— Det er ingen indikasjoner på misbruk av ordingen. Vi opplever at de ansatte føler stort ansvar for å ta vare på praksisen, sier Askildsen som minner om at dette frigjør kapasitet hos legene som i mindre grad trenger å skrive ut sykemeldinger.

Nedtur

Fosshaugen sier at det blir en stor nedtur om egenmelding-praksisen nå opphører.

— Jeg tror det vil bety økt sykefravær. Sykemelder legen deg i 14 dager, ja, da blir mange bort så lenge. Med egenmelding kommer du på jobb når du selv mener du er frisk nok, sier hun.

Også i Kristiansand

Også Kristiansand kommune må fjerne sin ordning med 50 egenmeldingsdager, en ordning som ble innført allerede i 2001. I stedet må kommunen gå tilbake til den gamle ordningen med totalt 24 dagers egenmelding gjennom året med maksimalt åtte dager hver gang.

Men personalsjef Alf Stensli mener antall egenmeldingsdager ikke er viktigst.

— Mer viktig enn 50 dager egenmelding er tillit mellom leder og medarbeider, samt tett og god oppfølging, mener han.

Han sier også at det generelt er slik at ansatte i norske virksomheter ikke bruker egenmelding fullt ut, men velger legemeldt sykefravær for fort.

- Skjønner frustrasjonen

Seniorrådgiver Bent-Ole Grooss i Arbeids- og sosialdepartementet sier han skjønner at Mandal kommune er frustrert over å måtte legge ned tillitsprosjektet, for så å muligens få starte opp igjen etter en tid.

— Men dette er et forsøksprosjekt vi nå har behov for å evaluere. Dette gjelder flere kommuner og virksomheter som prøver ut det samme, og som er et fravik fra folketrygdloven, sier Grooss.

Han sier at når prosjektet avrundes ved nyttår, skal det evalueres og erfaringene vurderes.

— Hvorvidt erfaringene så munner ut i at folketrygdloven permanent skal endres, vet vi jo ikke nå. Og det er heller ikke mulig å si hvor lenge dette må vurderes, sier Grooss.

Han sier at de nå vil behandle søknaden fra Mandal kommune om likevel å få fortsette med 365 egenmeldingsdager.