— Jeg synes det har gått over stokk og stein. Det er greit at det skal sprenges, men det får være grenser. Det ser ut som et krater, sier Arild Svensson til Fædrelandsvennen.

72-åringen fra Bærum har feriert i Brekkestø siden 1947. Nå frykter han at idyllen ved den gamle uthavna er i ferd med å bli ødelagt. Det samme gjør Anne Poulsson (65) fra Oslo.

— Jeg mener ikke at Brekkestø skal være noe museum, men bygging bør skje skånsomt og i tråd med naturen, sier Poulsson.

Godkjent bygging

Svensson og Poulsson har begge hytte i nærheten av Brekkestøsletta, hvor det bygges seks eneboliger og to leilighetsbygg. For å gjøre plass til eneboligene ble flere svaberg jevnet med jorda og erstattet av en naturmur.

— Vi kaller den for den kinesiske mur, sier Svensson.

Byggeplanene er godkjent av kommunen, men hyttenaboene lurer på om politikerne har vært klar over konsekvensene.

— Jeg tror de har sovet i timen, sier Poulsson, som frykter flere store byggeprosjekter.

Tirsdag dro planutvalget i Lillesand på befaring i Brekkestø. Til venstre står ett av to leilighetskomplekser som bygges på sletta. I bakgrunnen skimtes en av de seks leilighetene som skal bygges. Fra venstre Halvor Rismyhr (H), hyttenabo Arild Svensson, Petter N. Toldnæs (V), Bjørn Hagen (KrF) og Arne Gulbrandsen (Frp). Leder av planutvalget, Ragnar Langfeldt (H), ledet befaringen. Foto: Erlend Olsbu

Politikere på befaring

Tirsdag ettermiddag gjennomførte planutvalget i Lillesand kommune en befaring i området. Nestleder Arne Gulbrandsen (Frp) deler ikke hyttenaboenes bekymring.

— Det vil alltid være slik at noen er bekymret for idyllen. Når du kjøper ei hytte eller ei tomt kjøper du ikke utsikten. Du kan aldri gardere deg mot at det skjer ting i nærområdet, sier Gulbrandsen.

— Når du nå ser hvordan det har blitt, ville du likevel ha åpnet for bygging?

— Ja, det ville jeg. Når du bygger hus må du sprenge, sier Gulbrandsen.

Han har forståelse for naboenes frykt, men synes det er vanskelig å konkludere før byggeprosjektet er ferdig.

— Jeg tror ikke det blir så galt til slutt. Under planutvalgets møte tirsdag ble vi enige om å ta en ny befaring når alt er ferdig, sier Gulbrandsen.

Synes muren er pen

Oddbjørn Kylland (Sp) er langt på vei enig med Gulbrandsen.

Slik så det ut i fjor sommer, like etter at sprengningen startet. Nå er steinrøysa erstattet av en naturmur. Foto: ERLEND OLSBU

— Jeg tror ikke vi skal ta for mye hensyn til hvordan det ser ut akkurat nå. Vi må se litt på hvordan det blir. De som bygger har ikke gjort noe feil, sier Kylland.

— Hva synes du om muren?

— Jeg synes det er pent med natursteinmur. Utnyttelsesgraden er stor, men jeg tror området kan bli fint når alt står ferdig. I hovedtrekk er det bra å bevare landskapet, men noen steder kan det være naturlig å sprenge noe fjell for å få til det man vil, sier Kylland.

- Må lære av våre feil

Venstres Petter N. Toldnæs er langt mer kritisk.

— Ved behandlingen av denne planen burde vi satt enda klarere føringer for hvor store inngrep som burde gjøres, og i større grad sett helheten i området, sier Toldnæs.

Han sier at politikerne må lære av sine feil og ha respekt for omkringliggende områdene ved godkjenning av byggeplaner.

— Nå må vi sikre at videre utbygging på Justøya ikke skjer ved å fjerne svabergene og vegetasjonen som gjør øya så spesiell og så attraktiv for feriegjester og fastboende, sier Toldnæs.

Grunn til å følge med

Leder av Brekkestø vel, Olaf-Trygve Tønnessen, synes også det er vanskelig å uttale seg før prosjektet er ferdig.

— Jeg har tillit til at det skal bli noenlunde bra til slutt, men jeg skulle kanskje ønske at omfanget hadde vært noe mindre. Det er grunn til å følge med, sier Tønnessen.

Han presiserer at velforeningen ikke har tatt stilling til saken.

— Brekkestø vel har tradisjonelt ikke blandet seg inn i byggesaker. Vi har tillit til de demokratiske prosessene i kommunen. Men på neste styremøte kommer vi til å ta opp de ytringene som har kommet, sier Tønnessen.