Damene gir alt de har på økta. Når de skal hjem igjen er det kort vei. Dermed brukes det minimalt med tid på trening. Foto: Steffen Stenersen

— Alle bor i området. Da slipper man å kjøre og hente unger, for så dra ned til byen igjen for å trene. Jeg sparer utrolig mye tid, da det kun tar noen minutter for meg å komme meg til treningen, sier Christine Lyngholt.

I en gymsal på Dvergsnes rett utenfor Kristiansand har 15 damer i alle aldere samlet seg for en intensiv økt. Instruktør Merete Hilts stemme er nådeløs, samtidig som den er motiverende.

— 20 nye sekunder, roper hun ut. Hilt er full av energi, noe som smitter over på damene som har satt i gang med en god, gammeldags styrkesirkel.

Damene har knapt fått igjen pusten før det er tid for en ny serie.

Det er mye enkle øvelser som preger den timeslange økta til Merete Hilt. På fremste rad står Jorun Fet (t.h) og Christine Lyngholt. Foto: Steffen Stenersen

— Kjente ansikter

Alle kommer fra nærområdet for å trene, og det er nettopp derfor de er der. Gjennom konseptet Kosetrening, et navn som ser noe misvisende ut om man er vitne til en av øktene, samler Merete Hilt hele nabolag til trening i en gymsal like i nærheten. Slik sparer man tid, og slik blir det enklere å komme seg på trening.

— Det er gøy å komme på trening, for det er alltid noen kjente ansikt. Alle ser hvem som er med. Trekker du deg, så ser naboen det, sier Jorunn Fet.

Hun har vært med i gruppa en god stund. Tidligere trente hun ikke i det hele tatt. Nå har hun blitt meget ivrig på å være med på øktene. Flere av deltakerne vi snakker med, sier det er mye enklere å hive seg med når det er så nært hjemmet.

— Jeg kan våkne opp 20 minutter før treningene, og fortsatt ha god tid til å komme meg dit. Å ha treningene i nærområdet gjør ting mye enklere, sier Lyngholt.

Arrangerer julebord

— Det er veldig intensivt samtidig som det er veldig enkelt. Man sparer sikkert en time kontra det å dra inn til byen å trene. Det er veldig effektivt, sier Christine Flatnes, som er med på de fleste øvelsene, til tross for at hun er gravid.

Merete Hilt både driver og er instruktør i Kosetrening. Hun forteller at de forskjellige gruppene etter hvert blir som et idrettslag.

— Det kommer mennesker i alle situasjoner, noen jobber mye, andre går gjennom en skilsmisse, men de vil gjerne være med på treningene fordi de synes det er trivelig med alle de kjente ansiktene. Mange møter 20 minutter før bare for å slå av en prat, sier Hilt, og forteller at det blant annet arrangeres julebord for medlemmene.

- Ingen koordinasjon

Hun er klar på hvorfor det ofte er venteliste på timene.

Hopp og sprett er god trening det og, tenker deltakerne på Merete Hilts økt. Foto: Steffen Stenersen

— Det er effektivt, samtidig som det er enkelt, sier Hilt. - Men hva skiller dere fra en vanlig saltime på et treningssenter?

— Det er ikke sikkert det er så mye som skiller oss, men det handler litt om energien vi har. Samtidig er det en time med knallhard trening. Det krever ingen koordinasjon, og alle kan være med på økta, og få utbytte av den, sier han.

Nå håper hun flere menn slenger seg med på tilbudet. I timen vi deltok på, var det kun kvinner, men ifølge Hilt er det flere menn som deltar, spesielt på spinningtimene.

- Trening nære hjemmet benyttes oftere

Treningsekspert Guri Brekke mener nærhet til hjemmet og tilhørighet i en gruppe, gjør nabotrening til en suksess.

— Det viser seg at de som har mulighet til å trene nær hjemmet eller på jobben benytter seg av tilbudet oftere, sier treningsekspert Guri Brekke.

Hun driver selskapet Godtrening AS og er leder for Pusterommet treningssenter på Haukeland Universitetssykehus. Brekke kjenner seg igjen i mye av det deltakerne på Hilts økter opplever som positivt.

— Det er jo effektivt på sosial helse. Man får den støtten man trenger, og en tilhørighet til en gruppe. Om man ikke møter opp på en økt får man gjerne melding med «hvor var du?». Det gjør at flere vil delta på treningene, sier Brekke.

Samtidig sier hun at man etter en tid bør ha ytre påvirkning for å holde treningen ved like.

— «For lite tid» er den mest brukte unnskyldningen for ikke å trene. Dermed er det viktig at treningen er av kvalitet, og at man har instruktører eller veiledere til å hjelpe en videre. Når man kommer i en viss form må en ha ytre påvirkning i form av vekter, steiner eller lignende for å opprettholde fremgangen, sier hun.