Nærheten til Statnetts anlegg på Støleheia vil kunne forsyne datasenteret med nok elektrisk kraft. Foto: Torstein Øen

Følg pressekonferansen direkte klokka 09.00 på fvn.no

— Vi har arbeidet med prosjektet i over tre år, og kommunen har vært involvert de to siste årene. I utgangspunktet var flere steder på Sørlandet aktuelle, sier styreleder Peder Nærbø i Bulk Eiendom som står bak planene.

Planenen vil bli presentert på en pressekonferanse på Vennesla herredshus onsdag morgen. Prosjektet kan bety en rekke arbeidsplasser i landsdelen.

Milliardbutikk

I fjor ble det på verdensbasis investert over 800 milliarder kroner i datasentre. Agder har flere ganger blitt trukket fram som godt egnet for datasentre. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har jobbet for å legge vilkårene til rette for at slike sentre kan etablere seg i Norge.

— Disse sentrene er avhengige av overskuddskraft og vi produserer mye kraft i landsdelen. På Sørlandet har vi også tilgang til fiber og mulighet til å overføre data til kontinentet. Vi ligger også gunstig plassert i forhold til kontinentet, sier Ropstad som ikke kjenner til planene som skal presenteres onsdag.

5-10 milliarder

«Prosjektet har en investeringsramme på mellom 5 og 10 milliarder kroner de neste 10 årene» står det i en pressemelding som ble sendt ut tirsdag.

Nærheten til Statnetts anlegg på Støleheia vil kunne forsyne datasenteret med nok elektrisk kraft. Foto: Torstein Øen

Det var tirsdag ikke blitt bekreftet, men etter det Fædrelandsvennen kjenner til skal datasenteret ligge på Støleheia. Her har også Statnett sin transformatorstasjon og senteret vil dermed ha rikelig tilgang til elektrisitet.Peder Nærbø vil ikke røpe noe før onsdagens pressekonferanse, men bekrefter at flere steder på Sørlandet er blitt vurdert for anlegget.

Kraft— og fibertilgang

Selv om de er tilbakeholdne med informasjon nå, er prosjektet beskrevet på firmaet Infragreens hjemmeside. Infragreen har vært Bulk Eiendoms partner på lignende prosjektet andre steder i Norge.

Her står det at området det er snakk om, kan være klart for bygging i løpet av tre måneder.

Her står det også at god tilgang til elektrisk kraft og gode forbindelser med fiber gjør området svært godt egnet for datasentre.

Selv om de ikke nevner noe navn, er kartkoordinatene oppgitt. Og de viser altså at senteret skal ligge på Støleheia. Området er regulert som regionalt næringsareal.

Leier fiber av Statnett

Statnett bekreftet tirsdag kveld at de har leid ut overføringskapasitet i fiberkabelen som går mellom Støleheia og Danmark til selskapet Bulk Infrastructure Seafiber.

Selskapet som gjennom leieavtalen får muligheten til å overføre store mengder data mellom Støleheia og Kontinentet, eies 100 prosent av Peder Nærbø, som også er majoritetseier og styreleder i Bulk Eiendom.

Statnett la fiberkabelen sammen med den nye strømutvekslingskabelen mellom Støleheia og Danmark.

«Skagerrak 4-kabelen» til Danmark sto ferdig i oktober, og skal etter en prøveperiode etter planen åpnes for kommersiell drift 27. desember.

Strømkabelen til Danmark er 130 kilometer lang, og kan transportere strøm nok til å forsyne 300.000 norske boliger en vinterdag.

Aktuelt tidligere

Bulk Eiendom har etablert en rekke næringseiendommer på Østlandet. Ifølge firmaets egen hjemmeside, har de investert for tre milliarder i området mellom Moss og Gardermoen. Selskapet hadde et overskudd før skatt på 7,9 millioner i 2013 og har 14 ansatte.

Bulk Eiendom har lenge interessert seg for å etablere datasentre i Norge.

Bladet Computerworld skrev for to år siden at Bulk og Infragreen AS vurderte å bygge datasentre på tre steder i Norge: Langhus ved Vinterbro, Herøya ved Porsgrunn og Saugbruks ved Halden.

Alle disse er industriområder der infrastrukturen ligger til rette for slike senter. Disse utbyggingene ble det likevel ikke noe av. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, mente Bulk Eiendom at Sørlandet var bedre egnet.

Mange arbeidsplasser

— Om vi sammenligner med etablering av anlegget som ble bygd for Facebook i Luleå i Sverige, er det snakk om flere hundre arbeidsplasser. Både kompetansearbeidsplasser og andre arbeidsplasser. Det kan dreie seg om milliarder av kroner i verdiskaping, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Informert

Både ordfører Torhild Bransdal og næringssjef Torgeir Haugaa i Vennesla kommune er godt kjent med planene som Bulk Eiendom har. Tirsdag ville ingen av de si noe til Fædrelandsvennen om planene. De vil vente til etter onsdagens pressekonferanse.