— Jeg har fått mange telefoner denne uka. Saken har opprørt medlemmene i veteranforbundet. Mange er hissige og en av Mandals veteraner sier han vil levere tilbake medaljene fra Forsvaret om ikke tolken kommer tilbake til Norge, sier Thomas Fjell, leder i Mandal og Lister NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner).

3195 underskrifter

Faizullah Muradi jobbet fra 2008 til 2011 som tolk for det norske forsvarets operasjoner i Afghanistan. Han deltok også i kamper, side om side med norske soldater. I november kom afghaneren til Norge, men fikk nylig avslag på asylsøknaden og ble sendt ut av landet denne uka. Veteranforbundet har reagert kraftig og fredag formiddag overleverte veteran Geir Dolonen-Marthinussen hele 3195 underskrifter i protest mot tolkens utsendelse, til Justisdepartementet i Oslo.

Fjell og flere veteranledere på Sørlandet er flau over norske myndigheter.

Mangler ansvarsfølelse

— Dette var en mann som kriget sammen med våre gutter. Jeg blir flau over utsendelsen og behandlingen han har fått. Vi bør ikke bare få tolken til Norge, men også resten av hans familie. Saken er blitt så stor og omtalt at også familien vil være i fare i hjemlandet, mener Fjell.

— Saken er en skam for samfunnet. Tolken har stått skulder ved skulder med norske soldater i krig. Det er opprørende at man begrunnet tolkens avslag med Dubliner-avtalen og skjuler seg bak bestemmelsene. Det er både klønete og feilaktig. Hvor er ansvarsfølelsen, spør Oddbjørn Wiggen, leder for veteranforbundet i Kristiansand og omegn.

Wiggen reagerer også på at Forsvaret ikke følger opp sitt eget slagord.

Refser Forsvaret

— Grunnlæresetningen er at Forsvaret skal ta vare på sine kvinner og menn. Det slår meg at forsvarsministeren og forsvarssjefen ikke følger opp sitt viktigste budskap. Det virker som om de har glemt hele setningen. Utrolig skuffende, sier Wiggen.

Han mener det er bred enighet blant medlemmene i Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla om at Faizullah Muradi må hentes hjem til Norge umiddelbart.

— Jeg håper Justisdepartementet tar til fornuft og snur i saken, sier Wiggen.

At en av veteranene i Mandal vurderer å gi fra seg medaljene, får veteranlederen til å reagere.

— Medaljene betyr enormt mye for veteranene, og det sier litt om engasjementet i saken når man vurderer å gi dem tilbake, sier Wiggen.

Muradi befinner seg nå i Lecce i Sør-Italia. Søker han ikke asyl i Italia kan han kun oppholde seg i landet i fem dager, og vil risikere å bli sendt tilbake til hjemlandet. I Afghanistan blir Muradi sett på som en forræder av Taliban. Søker han derimot asyl i Italia vil sjansene for å komme tilbake til Norge være små.