Nominasjonskomiteen i KrF har nå levert sitt forslag til hvem som skal ha de fire øverste plassene på lista til neste års valg. Ungdomspolitikeren Tove Welle Haugland er det eneste nye navnet.

På topp står varaordfører Jørgen Kristiansen, så følger gruppeleder Grete Kvelland Skaara og så Tove Welle Haugland.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (tv) er av nominasjonskomiteen i KrF innstilt på første plass, mens gruppeleder Grete Kvelland Skaara er innstilt på andre plass. Dermed er det stor sannsynlighet for at dagens lederduo fortsetter som før. På fjerde plass står Viggo Lütcherath. Her er Kristiansen og Skaara i samtale med Tor Utsogn (Frp) i et bystyremøte i 2013. Foto: Kristiansand

Hun blir regnet som en politiker på den konservative fløyen i KrF.— Jeg vil heller si at jeg forsvarer de klassiske sakene i KrF. Jeg synes vi har en god profil i KrF og mener vi skal satse videre på de sakene, sier hun.

Ekteskapet

Tove Welle Haugland er leder i Vest-Agder KrFU og innstilt som medlem i sentralstyret i ungdomspartiet. Det skal velges under helgens landsmøte.

På landsmøtet er en av de store kampene homofile ekteskap. KrFU-leder Emil Andre Erstad mener KrFU skal støtte dagens ekteskapslov. Haugland har frontet motstanden mot forslaget.

— I fjor vedtok KrF et program som sier at ekteskap skal være mellom mann og kvinne og jeg håper at KrFU fortsatt vil støtte det. Jeg mener det er viktig å forsvare barnas rett til en far og en mor. Dette handler om barnas rettigheter og de trumfer de voksnes behov, sier Haugland.

Israel

På landsmøtet kjemper hun også for at KrFU skal ha en tydelig støtte til Israel. Tove Welle Haugland deltok blant annet i Med Israel For Freds støttemarkering for Israel foran Stortinget i august.

— Jeg mener KrF skal ha en tydelig holdning og støtte Israel. Et land som er omgitt av så mange fiender, skal ha rett til å beskytte seg, sier Haugland.

Hvis hun kommer inn i bystyret, kommer studentpolitikk og familiepolitikk til å være blant de viktigste sakene.

— Det er viktig å sikre familier reell valgfrihet og at de har mulighet til å organisere familielivet slik de ønsker.

Kontantstøtte

— Det betyr fortsatt kommunal kontantstøtte?

— Blant annet. Men kommer det opp andre forslag, vil jeg stemme for de som sikrer reell valgfrihet.

— Er det et problem at det stort sett er kvinner som velger å være hjemme?

— Jeg ser på det som en frihet til å velge. Det blir ofte hevdet at det er en sammenheng mellom å være hjemme med barn og lite likestilling i arbeidslivet, men det stemmer ikke. Om det er en kvinne eller en mann som vil være hjemme med barna, vil vi legge til rette for det.

— Men når familiene skal velge, er det oftest kvinnen som blir hjemme?

— Jeg vil anta at det er et valg som først gjøres internt i familien. Jeg kjenner både kvinner og menn som vil være hjemme. Dette er noe familiene selv skal bestemme.

Gjengangere

Leder av nominasjonskomiteen, Viggo Lütcherath, mener de har sikret seg et politisk talent på tredjeplassen.

— Vi har en tradisjon for å ha en ungdomskandidat på tredje plass. Hun er en markant skikkelse i det politiske miljø og har gjort en kjempejobb for KrFU. De har nominert henne og det støtter vi fullt ut, sier Lütcherath.

Han er selv innstilt på fjerde plass av resten av nominasjonskomiteen.