Skogens konge lever farlig de nærmeste ukene, når flere tusen jegere på Sørlandet skal ut på jakt. Foto: Øvergård, Kaja Marie

— Tallet på elg er de siste årene kraftig redusert, og da spesielt ute ved kysten og i de nære skogbeltene innenfor. Dette er en ønsket utvikling. Bestanden var altfor høy, og har nok vært en viktig årsak til at dyrenes slaktevekt og kalveproduksjonen har blitt så dårlig, sier rådgiver Hans Fløystad i viltforvaltningen i Aust-Agder fylkeskommune.

Søndag 5. oktober går startskuddet for elgjakta i de fleste sørlandskommunene, mens den i enkelte innlandskommuner startet allerede 25. september. I noen kommuner er jakttida for elg også utvidet fram til 20. november.

Kraftig nedgang

I fjor ble det totalt felt 1820 elg på Sørlandet, fordelt på 1057 i Aust-Agder og 763 i Vest-Agder. Det er vesentlig færre dyr enn for noen år tilbake. I Vest-Agder ble det i toppåret 1994 til sammenligning felt 2725 elg. Dersom en i Vest-Agder ser bort fra 2011, da det ble felt 894 dyr, har det i fylket ikke vært felt så få elg som i fjor siden 1980. ## Omstridt

— Vi anbefaler fortsatt et høyt jakttrykk, og mener at elgbestanden bør reduseres ytterligere. Dette er ikke populærere råd, og det er langt fra alle grunneiere og jaktlag som aksepterer dette. På Landvik i Grimstad har de for eksempel blitt enige om en fredning i et større område for å bygge opp en større stamme igjen, sier Hans Fløystad.

Rådgiver Bård Andreas Larsen i viltforvaltningen i Vest-Agder fylkeskommune sier at de hadde håpet og trodd at slaktevekten hadde gått opp mer ettersom bestanden er redusert så mye. Det er likevel flere faktorer enn overbeiting som spiller inn. Mindre skogbruk gir dårligere beite, og økt bebyggelse og veibygging kan også fortrenge elgen. Etter skogbrannen i Froland ser det ut som om gode beitforhold har ført til bedre kvalitet på dyrene.

I 2012 opplevde en i Vest-Agder en betydelig økning i slaktervekter for elgkalv og ungdyr til henholdsvis 57 kg og 123 kg, men i fjor falt slaktevektene tilbake til henholdsvis 52 og 118 kg. Det er likevel bedre enn bunnivået i 2011. Snittvekta for eldre okser og kyr var i Vest-Agder i fjor på henholdsvis 185 og 164 kg.

Godt med dyr

Bygland er en av innlandskommunene der elgjakta allerede er i full gang. Leder av Bygland nord-aust viltlag, Arne Bjørgum forteller at mange av jaktlagene melder om godt med dyr. Allerede lørdag hadde Austad jaktlag, der han selv bor, skutt sine fire kvotedyr og ytterligere to «skrapdyr» med skavanker.

— Det er ikke vanlig at jaktlaget blir ferdige første helga. Selv om det ser ut til å være forholdsvis mange elg, er vekten på dyrene ikke større enn den må. Hvorvidt dette skyldes at bestanden fortsatt er for stor og overbeite, vil ikke jeg ha noen mening om, sier Arne Bjørgum.