— Kristiansand er den byen i Norge med flest treningssentre per innbygger. Konkurransen er beintøff, fastslår Røstad.

Etter å ha jobbet ti år på Spicheren sa hun for to år siden opp for å bli senterleder på Stamina Hot. Senteret måtte legge ned etter bare ett års drift. Nå er hun daglig leder for et senter som i 2012 og 2013 gikk med et underskudd på åtte millioner kroner. Ifølge eier Kurt Mosvold er dette et høyere underskudd enn beregnet i en oppstartsfase for en virksomhet som ekspanderer med nytt senter i Rona i november.— Jeg hadde neppe gått inn med midler til et treningssenter i Vågsbygd i dag, der er det altfor stor konkurranse nå. Jeg skjønner godt at Evo ikke ville etablere seg der. Jeg tviler ikke på at det vil bli konkurser rundt om på treningssentre i Norge kommende år. Det er rett og slett for mange aktører på markedet, sier Mosvold.

50 nye sentre

Det mener også produktsjef Ronny Helseth i Creno, en av Norges største leverandører av betalings- og medlemsoppfølging for treningssenterbransjen.

— Foreløpig har det vært veldig få konkurser, til tross for at det er en god del treningssentre med røde tall. Men vi mener og tror at 2015 vil være starten på flere konkurs- og avviklingsår for denne bransjen, sier han.

Sammen med Credicare står Creno for 90 prosent av markedet i Norge. Administrerende direktør i Credicare, Hugo Mølmesdal, spår heller ikke lyse tider for treningsbransjen fremover.

— Jeg tror det vil bli en konsolidering i bransjen de neste årene, der mange treningssentre blir lagt ned, sier Mølmesdal.

De siste årene har det vært en voldsom vekst i antall treningssentre. Bare i 2013 ble det opprettet 50 nye i Norge.

— Nå tyder mye på at man har nådd ut til alle som naturlig går på et treningssenter og at markedet begynner å bli mettet, sier Finn Erik Sjong, rådgiver i Creno og tidligere eier og driver i treningssenterbransjen siden midten av 90-tallet.

Noen ut, noen inn

Lene Røstad i Spring legger ikke skjul på at det er for mange treningssentre i Kristiansand. Selv om Fitness Lady Sørlandsparken, Randesund Treningssenter og Actic, i tillegg til nevnte Stamina Hot, har lagt ned sin virksomhet siden i fjor, er det blitt etablert to nye crossfitsentre i byen. Det totale antallet treningssentre i Kristiansand er dermed 19. — Det ideelle er nok 12-13 i en by av Kristiansands størrelse. Jeg tror ikke et eneste treningssenter i Kristiansand går med overskudd. Jeg tror de som enten tilbyr den rimeligste treningen, som Bare Trening og Fresh Fitness, eller de som tilbyr de beste og mest varierte timene med instruktør, er dem som overlever, sier Røstad.

Om sin tidligere arbeidsgiver Spicheren sier hun:

— Da jeg jobbet der, var 6000 medlemmer ikke nok til annet enn å gå i null. I dag har de godt over 1000 færre medlemmer.

Daglig leder på Spicheren, Knut Tørum, kontrer:

— Om vi hadde hatt 6000 medlemmer, hadde vi gått med stort overskudd i SiA-målestokk. Vi holder nå på med innsalg til studentene, og passerer vi 2220 studenter som vi håper, vil vi ende på rundt 5000 medlemmer, som vi klarer å levere overskudd av. I 2013 hadde vi et lite regnskapsmessig underskudd, noe vi også kan få i 2014. Men ikke større enn et resultat av litt "priskrig" og noen avskrivninger har ført til.

Tall fra Credicare viser at 47 prosent av treningssentrene drev med underskudd i 2012. Tall fra Creno viser samme tendens de siste årene. Til tross for dette har det vært lite konkurser, noe Sjong og Helseth mener skyldes at rike treningssentereiere har pøst inn penger til videre drift.

Veteran holder koken

Kristiansanderen Thor Ivar Hornes har drevet ulike treningssenter siden 1981. Han driver i dag tre Shapes-sentre i Kristiansand og Songdalen. Han kjenner seg bare delvis igjen i Røstads beskrivelse:

— Selv om jeg ikke går med et kanonoverskudd, går jeg i pluss. Det å etablere et nytt treningssenter i dag vil være tøft økonomisk, i hvert fall en stund. Jeg har satset på en blanding av nøkkelgym og bemannet gym, og har holdt kostnadene nede på den måten.

Tøffe tider også i Oslo

Richard Larsson er eier og daglig leder i Condis Fredensborg i Oslo. Han bekrefter at det er tøffe tider:

— Nesten alle som driver treningssentre, sier at det går bra, for de kan jo ikke si til kundene sine at det går dårlig. Men det er harde tider i bransjen og nesten alle treningssentrene går med røde tall nå. Fremover vil bare de sterkeste overleve.

Hasse Hoftvedt er en av veteranene i treningssenterbransjen. Nå er han daglig leder i Fitness.Xpress som har 12 000 medlemmer fordelt på fire treningssentre i Oslo-området.

— I treningssenterbransjen jobber du deg i hjel for smuler. Hadde du jobbet så mye i Nordsjøen, så ville du vært milliardær, sier han.

PS! Daglig leder på Elixia i Kristiansand, Bente Vatneli, har henvist til hovedkontorets Tonje Poulsson, som ikke har besvart Fædrelandsvennens e-post.