I 1993 stilte Dag Vige som stortingskandidat for Vest-Agder Venstre uten å komme inn. Her sammen med Arne Lauvhjell som stilte for Aust-Agder. Foto: Jon Eeg
Dag Vige har vært med i formannskapet siden 1999. Her diskuteres nytt byvåpen for Kristiansand i 2004. Her sammen med Harald Haugland og Torbjørn Urfjell (begge SV). Foto: Kjetil Reite
Venstre er ikke med i det borgerlige samarbeidet i Kristiansand. En av grunnene er at Vige mener de er for dårlige på miljø. Her jekker han opp hytta si i Randesund etter at vannstanden har økt. Vige mener Kristiansand fortsatt har mange uløste oppgaver på miljøområdet. Foto: Trygve Skramstad
Dag Vige har kjempet for at Kristiansand skal bli sykkelby. Selv kjører han også motorsykkel, noe som endte med ulykke i 2004. Da satt han i rullestol i en periode. Foto: Torstein _en
I to omganger har Dag Vige vært med i et estetikkutvalg for Kristiansand. Jobben gikk blant annet ut på å vise fram det utvalget mente var dårlig estetikk i Kristiansand. Foto: Inge T. Dalen

— Det har vært uvanlig mye hets i kommentarfeltene i nettavisene i tiggersaken, men det har ikke vært avgjørende for at jeg nå vil trekke meg tilbake. Det har tvert imot vært det største hinderet for å gi seg nå.

Likevel ble resultatet at han vil slutte som lokalpolitiker - i hvert fall i den posisjonen han har nå. Dag Vige har gitt beskjed til partiet at etter neste valg er det slutt både som formannskapsmedlem, gruppeleder og toppkandidat på lista.

— Jeg er sikker på at det kommer andre som kan ta over den kampen jeg har ført i både tiggersaken og andre saker. Hvis ikke hadde jeg ikke sluttet, sier Dag Vige som gjerne vil understreke at han har jobbet med mange andre saker etter at han kom inn i bystyret for 27 år siden.

— Men det har blitt en viktig symbolsak.

Les også:

Nede på lista

Dag Vige kom inn i bystyret første gang i 1987. Han var borte mellom 1991 — 95 da han var Vest-Agder Venstres kandidat til stortingsvalget i 1993. Siden 1999 har han vært med i formannskapet.

Nå har han gitt beskjed til nominasjonskomiteen om at han til nød kan stå et sted nede på lista.

- Jeg har sagt at jeg vil ikke være leder lenger og at jeg ikke har noen ambisjon om å være sentral i politikken. Der jeg er kommet i livet er det andre ting jeg vil bruke tid på.

— Men står du på lista kan du lett komme inn likevel?

— Ja, og jeg har sagt at jeg fortsatt vil bidra. Men ikke på en måte som hindrer andre. Vi har mange dyktige i 30 og 40-årene som kan overta.

Les også:

Ny gruppe

Med sin beslutning kan Dag Vige være helt ute av bystyret neste år. De to andre som sitter i bystyregruppa, Eva Kvelland og Solveig Nilsen, ønsker ikke å stå på lista i det hele tatt.

Den nye gruppa må blant annet ta stilling til om Venstre ønsker å bli med i dagens borgerlige samarbeid (Frp, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet). Politikken de har ført denne perioden har ikke gitt Vige noe mer lyst til å bli med i det samarbeidet.

— I Kristiansand har Frp vært såpass ytterliggående på saker som tigging og miljø at vi valgte å stå utenfor. Styret i byen har i denne perioden blitt veldig blå-blått og en del av de verdiene vi står for har ikke blitt ivaretatt med Høyre og Frp, sier Vige.

Les også:

Taus

Leder i nominasjonskomiteen, Solveig Nilsen, vil ikke si om Dag Vige blir å finne på neste års liste.

— Vi har ikke presentert hverken liste eller tanker om kumuleringer, så jeg har ikke noe svar til deg på det. Men han er jo en veldig profilert og viktig mann for Venstre, sier Nilsen.

— Dere må kanskje fornye hele bystyregruppa?

— Det blir en fornyelse, det kan man i hvert fall konkludere med. Men vi har mange nye medlemmer som har mange spennende tanker for byen. Så vi er ikke redde for framtida, men det blir et generasjonsskifte for Venstre, sier Nilsen.

Hun vil ikke nevne noen av de nye navnene som nå kan komme på Venstres liste.

— Vi er ikke ferdige med den jobben, men folk er stort sett er veldig positive og jeg håper og tror at Venstre vil markere seg godt i Kristiansand.

Venstre har i dag tre medlemmer i bystyret.

Les også:

Miljøpolitikken

På 90-tallet og tidlig 2000-tallet var Dag Vige kanskje mest markert for sitt arbeid i estetikkutvalget. Han har også engasjert seg for at Kristiansand skal bli en sykkelby og sørget for at byen fikk egen sykkelplan.

Han kjempet også i flere år for å unngå bro over Kjosdalen. Den saken tapte han i bystyret.

— Men miljøvernministeren forandret avgjørelsen, sier Vige.

Miljøpolitikken er en av grunnene til at han mener Venstre ikke kan bli med i det borgerlige samarbeidet.

— Det ser vi i byutviklingsstyret der vi kjemper for fortetting langs metroaksen og mot nedbygging i strandsonen. Det er saker vi ikke så lett for de med på, sier Vige.