Dag Vige er lærer og elevombud ved Fiskå skole, men sitter også i formannskapet for Venstre.

— Når vi arrangerer skoletur, hender det av og til at barn av muslimske foreldre ikke kommer. Antagelig fordi foreldrene er redde for gutt- jente problematikken, sa Dag Vige da formannskapet i Kristiansand besøkte den nye moskeen i Posebyen onsdag.

Han sier skolen er veldig opptatt av at det skal være ryddige forhold mellom gutter og jenter på turene, men at det likevel er noen foreldre som ikke vil sende barna sine på skoletur så lenge det er snakk om overnatting.

— Jeg har en appell til dere om at dere tar opp temaet slik at foreldre ser at dette ikke er så farlig, sa Vige til Akmal Ali, leder av Muslimsk Union i Agder.

Kjent

Leder i Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali, mener de har fått et godt forhold til naboene i Posebyen. De ble møtt med massive protester da planene om moské ble lansert første gang. Onsdag viste han formannskapet rundt i den nye moskeen. Fra venstre: Ingrid Wisløff Jæger (Ap), Espen Saga (politisk rådgiver), Harald Sødal (KrF), Arvid Grundekjøn (H), Hans Otto Lund (H), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Åse Paulsen (Ap), Abdullahi Alason (Ap) og Viggo Lütcherath (KrF). Foto: Reidar Kollstad

Akmal Ali kjenner til at muslimske foreldre er skeptiske til å sende barna sine på overnattingstur når jenter og gutter drar sammen.— Vi prøver å si til dem at det er ryddige forhold, og at gutter og jenter sover hver for seg på disse turene. Vi forteller dem også at det er viktig at barna får delta på disse turene, sier Akmal Ali til Fædrelandsvennen.

Dag Vige mener det ved Fiskå skole kan dreie seg om et par elever hvert år.

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier at lærere ved flere skoler forteller om det samme.

Han mener det er synd hvis elever ikke får dra på overnattingstur med klassen.

— Et av målene med skolen er jo inkludering, så vi mener det er viktig at elevene deltar på turene. Turene er viktige både sosialt og faglig, men samtidig er det frivillig å delta, sier Rekve.

Ikke overnatting

Ved Slettheia skole opplever de også at elever ikke får delta på leirskole.

— Fra tid til annen kan det temaet komme opp, men når vi får orientert om hva som er innholdet på leirskolen, så pleier det å løse seg. God informasjon og dialog er avgjørende når slike situasjoner oppstår, sier Stig Navjord, rektor på Slettheia skole

Han sier at i noen få tilfeller har løsningen vært at elevene kun deltar på dagtid og overnatter hjemme.

— Generelt vil jeg ikke kalle dette noe stort problem, og vi opplever også at moskeen har en god dialog med foreldrene om dette, sier Navjord.

Sier ifra

Ifølge Arild Rekve er skoleturer tema både på foreldremøter og i foreldresamtaler. Likevel er det altså noen som ikke får lov å være med.

— De er veldig strenge på at gutter og jenter ikke skal få være nær hverandre. Men jeg har opplevd de samme holdningene i land som ikke er muslimske, så det trenger ikke ha med religion å gjøre. Det kan like gjerne være kultur, sier Dag Vige.

Akmal Ali sier han kommer til å ta opp skoleturene med muslimske foreldre når det er behov for det.

— Noen foreldre vil stole mer på en muslimsk leder enn på skolen, sier Ali.

Kjenner seg mer inkludert

Alle naboene protesterte da byens muslimer ønsket ny moské i Posebyen. Etter dialogmøter med naboene og møter med flere av partiene, fikk det to muslimske forsamlingene i Kristiansand likevel lov å etablere seg i Posebyen.

Der har de invitert naboene på omsvisning etter at moskeen åpnet, og prøver å hindre det som måtte være av støy fra moskeen.

— Vi har vakter som står utenfor etter fredagsbønnen og som passer på at det ikke blir for mye prating, sa Akmal Ali til formannskapet på onsdag.

Han mener ny moské har gjort det mulig å drive et bedre arbeid blant muslimene og at unge muslimer nå føler seg mer inkludert.

— Det var en del ugrei stemning på den tiden da det var så mange protester mot at vi ikke fikk være her. Men nå føler de unge seg mye mer som en del av samfunnet, sa Akmal Ali.