— Vi har vært i lokalene her i ti år, men vi har nybygg på gang. Gravmaskinene står på utsiden her, sier administrerende direktør i Nøgne Ø, Tore Nybø.

Ølprodusenten med slagordet «Det kompromissløse bryggeriet» kunne ikke forhandle med Petra, som fylte produksjonslokalene med vann. Nybygget som Nybø forteller om har vært planlagt en stund og ligger like ved dagens bryggeri, men var i utgangspunktet planlagt å ligge én meter høyere i terrenget enn dagens bryggeri. Nå, for å unngå fremtidige kompromisser, hever de gulvet enda en meter.

— Da skal vi ligge høyere enn der vannkanten lå ved storflommen i 1954, sier Nybø, som sier bygget vil være i bruk før en eventuell høstflom i 2016.Vannet har nå trukket seg tilbake og ligger anslagsvis halvannen meter under nivået til flomtoppen.

Smak av Alaska

Flommen torsdag ødela strømtilgangen for ølprodusenten. Ny hovedtavle må på plass, men den er ikke på plass før neste helg. Midlertidig har de fått en byggestrømskasse, og da det sto på som verst leide de inn et strømaggregat og fikk i tillegg låne et av kommunen for å sikre at ikke brygget gikk varmt.

— Vi hadde et par øl som var veldig spesielle. De har vi reddet. Vi holder på med et samarbeidsøl med et bryggeri fra Alaska, som hadde med seg en bjerkesopp med navn «chaga», som vi bruker i ølet. Det klarte vi heldigvis å redde, det ville vært surt å miste når de tok tatt turen hele veien for å være med og brygge. Vi har også et øl hvor vi har har hentet fersk humle fra Slovenia. Det hadde også vært trist å miste, sier Nybø.

Kjøling

Da vannet strømmet inn var det avgjørende å holde kjølingen i gang. Gjæren de bruker «jobber» på 20 grader, men gjæringsprosessen danner alkohol, Co2 og skaper varme. Blir det for varmt, løper mesken løpsk, ifølge Nybø.

— Neste seg blir å få kjørt ølen til Christianssands Bryggeri for tappingen. Det er ingen hast. Når gjæringen er ferdig kjøler vi det ned brygget og stopper prosessen, sier Nybø, som sier de for bryggeriets del nå prioriterer å få i gang bryggingen.