— Det er forskjell på å drive med kultur og å holde på med politikk. Gjør du feil i kulturlivet blir du puttet i fengsel, men som politiker ser det ut til at du kan slippe unna med det meste, sier Arild Buli.

Han ble fredag valgt som ny nestleder i Demokratene i Kristiansand. Buli har holdt en lav profil i offentligheten etter at han gikk konkurs med Quartfestivalen i 2009. Sist vinter sonte han et halvt års ubetinget fengselsstraff for pengerot i forbindelse med konkursen, en dom han fremdeles mener er feil.

— Men jeg overlevde helt greit å sone dommen i Fyresdal. Jeg ble kjent med hyggelige folk også, sier Buli.

Demokratenes frontfigur Vidar Kleppe ser på Bulis erfaringer som en fordel:

Stiller til valg

— Vi trenger bredde i partiet. Arild er en som har vært ute en vinternatt og gjort seg sine erfaringer med hva som kan skje i møtet med politikere og byråkrati, sier Kleppe. På partiets årsmøte fredag gikk Terje Svendsen av som leder, og Oddfinn Pedersen av som nestleder. Ny leder ble Makvan Kasheikal, mens Buli altså nå er nestleder. Sistnevnte kan godt tenke seg å stille på partiets liste ved neste valg.

— Jeg ser gjerne for meg at jeg kan gjøre en innsats i bystyret hvis velgerne ønsker det, sier Buli.

Og offentlig pengebruk er altså en av tingene han vil endre.

— Politikerne gjør mange rare ting med skattebetalernes penger. Du kan ta ombyggingen av torvkvartalet til 500 millioner kroner. Du kan ta byggingen av Aquarama som jeg mener er et ran, og ikke minst kan du ta byggingen av Kilden. Jeg forstår ikke hva politikerne tenker på. Hvorfor må de bruke så mye penger? Er det fordi de vil at det skal stå igjen et monument etter dem, spør Buli.

Han har regnet ut at hver kvadratmeter i Kilden koster tre ganger mer enn kvadratmetrene i nabokommunenes kulthurhus.

Konk med Quart

- Er du den rette til å kritisere pengebruk etter at det gikk såpass galt da du skulle arrangere Quartfestival?

— Altså: Her var det snakk om mine egne penger, og ikke skattebetalernes, sier Buli om arrangementet som gikk konkurs med 35 millioner kroner i underskudd.

— Vi arrangerte festivalen med null kroner i offentlig støtte. Da jeg og Trygve Eftestøl ble presset ut av Quart i 2004 var det for at kommunen skulle ta over finansieringen. Så brukte de 60 millioner offentlige kroner på festivalen i årene som fulgte før de la den ned. Men da jeg skulle til å lage ny Quartfestival i 2009 var det ingen penger å hente i støtte fra det offentlige, sier Buli.

Eldreomsorg

I god Demokratene-ånd mener han kommunen har mye å gå på når det for eksempel gjelder eldreomsorg.

— De må bruke pengene der vi får noe igjen for dem. Jeg har selv erfart at det ikke er nok sykehjemsplasser i kommunen. Det er for mye offentlig udugelighet ute og går, og jeg mener politikerne ofte bør kunne sette seg ned og lese skikkelig gjennom dokumentene en gang til før de bestemmer seg. Se på Aquarama: Der har de leid ut tomta i for en krone i mange år framover. Det er et ran når vi snakker om ei tomt til en verdi av flere hundre millioner, sier Buli.