— Begge brannene er i all hovedsak slukket nå, så vi trapper ned fra 40 til 15 mann. De vil fortsette med etterkontroll av de to stedene til det blir mørkt, forteller overbefalsvakt Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør.

Overbefalsvakt Jon Inge Aasen har hatt travle dager, med to skogbranner på Kvinesheia. Her står han ved brannvesenets base ved E39, litt vest for bomstasjonen. Foto: Torbjørn Witzøe

Stedene er ved Opofte på Kvinesheia og på Solheia, fem kilometer lenger øst. Brannmannskaper fra Kvinesdal, Kvinlog, Lyngdal og Mandal, har sammen med Sivilforsvaret deltatt i slukkingsarbeidet siden den første brannen startet fredag. Lørdag morgen fikk de assistanse fra brannhelikopteret, og trolig har det vært avgjørende for at brannene nå er slukket.— Det hadde vært umulig å slokke uten helikopteret. Brannene har vært i et veldig ulent terreng, sier Aasen.

Fremdeles skogbrannfare

Helikopteret startet søndag morgen ved Opofte, der det brant mest. Der skal nå ti personer kontrollere brannområdene frem til kvelden. På Solheia, hvor helikopteret flyttet seg til søndag ettermiddag, skal fem personer gå å kontrollere.

— Skogbrannfaren er absolutt ikke over. Jordsmonnet er knusktørt, og litt regn hjelper ikke så mye, sier overbefalsvakten.

— Regnbygene som følger med lyn og torden er bra, men det er lynnedslagene som har startet disse brannene, legger han til.

Brannmannskaper fra Kvinesdal, Kvinlog, Lyngdal og Mandag har sammen med Sivilforsvaret deltatt i slukkingsarbeidet på Kvinesheia. Tidligere i dag var 40 mann i aksjon, nå er det redusert til 15. Foto: Torbjørn Witzøe

Tidligere søndag observerte brannmannskapene nye røyksøyler lenger øst, men dette var heldigvis bare falsk alarm.— Vi har nettopp vært ute med helikopter og befart. Det var heldigvis bare tåke, så det var bra, sa Aasen etter at de hadde sjekket det ut.

Ingen nye skogbranner

I Setesdal fikk de lørdag slukket en kratt- og skogbrann i området ved Roanfjell nord i Valle, etter at de fikk rekvirert et helikopter fra Hovden Fjellfly. Foreløpig har ikke lyn- og tordenværet natt til søndag ført til oppblussing eller nye skogbranner der.

— Vi har ikke noe nytt å melde etter i går, sier overbefalsvakt Torleif Homme ved Setesdal brannvesen.

Heller ikke ved Kristiansand KBR og Østre Agder brannvesen meldes det om branntilløp etter uværet.