— Jeg forstår argumentet om at jeg er fra Irland og kan dårlig norsk. Men da han la til at det ikke var vits i å søke uansett, fordi han kun ansatte jenter, ble jeg sjokkert. Det går jo ikke an. Jeg fikk hakeslepp, forteller Meehan til Fædrelandsvennen.

Det var tirsdag at 22-åringen som nylig har bosatt seg i Kristiansand, var rundt for å lete etter jobb. Han så skiltet utenfor Gottis i Markens. Butikken søkte etter deltids- og heltidshjelp. Skiltet sier ingenting om at kun ett kjønn foretrekkes.

Aaron Meehan (22) trodde på skiltet og spurte om jobb ved Gottis i Markens. Men det hjalp lite, for butikken ansetter bare jenter. Foto: Thomas Hegna

Torsdag var Meehan ute med venner og fortalte om det som hadde skjedd.

— Grov diskriminering

— Vi ble sjokkert alle sammen. Dette er jo grov kjønnsdiskriminering - egentlig begge veier. Først ansettes ikke gutter, men man kan jo også spørre hva slags kvinnesyn dette er. Er det utseende eller kvalifikasjon som avgjør, spør Mourad Strømme, som er kamerat med Aaron Meehan.

Venneflokken mente Aaron måtte gå videre med saken, for eksempel til Arbeidstilsynet. Derfor gikk Mourad Strømme inn igjen i butikken fredag.

— Jeg traff daglig leder, og sa rett ut at vi reagerte kraftig. Han gjentok at han kun ønsket jenter, og mente det var mye riktigere å være ærlig enn å sende folk hjem for å skrive søknader som likevel ikke blir vurdert, forteller Strømme.

Ragnar Tharaldsen er daglig leder og medeier både for Gottis nederst i Markens og for Markens Is og Gotteri øverst i gågata. Han bekrefter møtene med både Aaron Meehan og Mourad Strømme, og han sier rett ut at han helt bevisst velger jenter bak til å stå bak disken.

Jenter for miljøets skyld

— Først og fremst ble denne søkeren avvist fordi han ikke kan norsk. Men det er riktig at jeg sa det ikke var noen vits i å søke for ham som gutt. Det er ikke vits i å ta imot CV og søknad, når jeg likevel ikke skal se på den. Jeg ser primært ute etter jenter, sier Tharaldsen

I øyeblikket har han kun kvinnelige ansatte ved Gottis, ifølge en ansatt vi har snakket med. Tharaldsen sier at det lenge siden sist han ansatte en gutt i sine kiosker. Han avviser likevel kjønnsdiskriminering.

— Jeg forstår at noen kan reagere og tenke sånn, men dette har ikke noe som helst med kjønnsdiskriminering å gjøre. 95 prosent av søkerne våre er jenter. Det handler om å skape et godt arbeidsmiljø. Det er visse ting jeg ønsker å unngå.

- Mye styr med gutter

- Hva da?

Erfaringsmessig blir det mye styr med både gutter og jenter i staben. Husk at mine ansatte er i alderen 16 til 22 år. Vi hadde noen episoder da vi hadde gutter bak disken. Nå ønsker jeg primært jenter, sier Tharaldsen.

- Hva slags episoder gjør at du ikke ansetter gutter?

— Jeg vil ikke avvise at vi ansetter en gutt igjen, hvis den riktige kommer. Jeg vil ikke gå inn i disse episodene, men du kan selv tenke deg når en syvåring kommer inn for å handle og gutten og jenta bak disken er opptatt av andre ting enn å ekspedere, sier Tharaldsen.

- Tøffe gutter, åpenbart regelbrudd

— Jeg er helt enig med guttene. Dette er grov kjønnsdiskriminering og et åpenbart brudd på Likestillingsloven.

Det sier likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge, Sunniva Ørstavik, til Fædrelandsvennen.

— Det foregår mye kjønnsdiskriminering i forbindelse med ansettelser, men vi vet ikke hvor mye. Det er logisk å tenke at ungdom i uregulerte jobber kan være ekstra utsatt, sier Ørstavik.

Hun mener innehaveren av Gottis må endre ansettelsespolitikk øyeblikkelig, og hun synes det ikke hører hjemme i 2014 å bruke kjønn som argument for dårlig eller godt arbeidsmiljø.

— Kjønn skal ikke være et kriterium ved ansettelser i det hele tatt. Dette er et åpenbart regelbrudd. Jeg synes det er tøffe gutter som reagerer. Bra, sier Ørstavik.

Hun ber flere melde fra om diskriminering, slik at hun kan opprette sak.

— Når folk reagerer, kan vi sakte men sikkert få bukt med diskrimineringen, sier Ørstavik

Daglig leder Ragnar Tharadsen ønsker ikke å benytte muligheten til å kommentere Ørstaviks uttalelser.