Kristiansand: Den tidligere partiformannen, statsråden og ambassadøren ble avbrutt av klappsalver ni ganger. Hans tale for dagen høstet ingen hørbare innvendinger fra de nær 2000 fremmøtte.Slik sett var spliden skrinlagt på forhånd. Den ble skrinlagt etter votering i 1. mai-komiteen. Der ville noen ha «Stopp bombene» som parole, men det ble nedstemt. Det fikk den radikale veteranen Kjell Landmark til å holde seg borte fra 1. mai-toget for første gang på 50 år.I stedet toget de fremmøtte gjennom Kvadraturen under flagg, faner og offisielle paroler med «Fred på Balkan» og «Solidaritet med flyktningene».«FN må vise ansvar»

Vel i mål på Torvet fikk folket høre en sterkt engasjert Reiulf Steen beklage at det blodigste århundre i historien ebber ut med nok en blodig krig:— Nå må Sikkerhetsrådet i FN vise ansvar. Nå må FN mobilisere med fredsbevarende innsats samtidig som alle andre styrker trekkes ut. Det er fullstendig uinteressant å diskutere om Slobodan Milosevic er en kjeltring, for det er han. Jeg akter ikke å agitere for noe som helst. Mitt poeng er at tiden er inne til at alle parter forsøker å finne grunnlag for en utvikling basert på fredelig samarbeid og utveksling av vennskap, sa den tidligere toppdiplomaten i Chile.Reiulf Steen, som nylig har skrevet nok en bok og for tiden er prosjektleder i FAFO og leder av Europabevegelsen, appellerte om ord som erstatning for våpen:- Verdenshistorien har ingen eksempler på at bomber løser problemer. Like nytteløst er det å diskutere hva som er rett eller galt i Kosovo. Det vi kan gjøre, er å vise solidaritet med krigens ofre. Vi kan vise det ved i ord og handling. Vårt folk og land har råd til å gi våre bidrag til fred, hver på vår måte, oppfordret taleren.Optimist

Etterpå vedgikk Reiulf Steen overfor Fædrelandsvennen at han tross alt er mer optimistisk enn noen gang siden krigen startet:- Bombingen kan i beste fall tvinge fram en forhandlingsløsning. En forutsetning for dette, er at Russland blir aktivt med. Det er også NATO innstilt på nå. Men det store problemet vil fortsatt være uløst: En fredelig sameksistens i Kosovo.Hovedtaleren gratulerte to jubilanter med dagen. Lørdag ble Landsorganisasjonen 100 år, og Kristiansand Arbeiderforening ble 150.Ellers var det ungdommelige krefter som entret paviljongen i Wergelandsparken. Fem barn fra Kosovo sang om et fritt hjemland. Ingrid C.J. Næss, nyvalgt leder i Vest-Agder AUF, og Evy Severinsen, førstekandidat for Søgne SV, ba om mellommenneskelig fred og forståelse og appellerte til toleranse.

(May 3 1999 7:37)