– Jeg ville at gården skulle være i familien. Det er det som står i papirene.

Øynene blir blanke når han snakker om eiendommen sin i Sirdal. En eiendom som kan ha plass til 200 nye hytter til en verdi av om lag 800 millioner kroner – midt i vinterkommunens mest attraktive område.

75 år gamle Per Kvæven bor for tiden i en omsorgsleilighet i Kvinesdal. Han håper med tiden å kunne flytte hjem igjen til Kvinlog. Men helsa svikter.

– Det er denne foten jeg sliter med, sier han.

Verken Svein Olav Aalgaard, tidligere eier av Aalgaard Bygg eller advokat Olav Todnem i CMS Kluge Advokatfirma ønsker å stille til intervju om saken. Todnem skriver i en e-post:

«På vegne av Aalgaard Bygg AS vil jeg gi uttrykk for at selskapet ikke synes at det er hyggelig å møte en kontraktspart i retten, der påstanden er at en avtale er ugyldig.»

Han ønsker ikke å gi mer utfyllende kommentarer.

– De sier det er min håndskrift på avtalen, men jeg husker ingenting. Husker ikke å ha signert noen avtale, sier Per Kvæven (75) Foto: Pål Christensen

På sykehus i fem uker

For snart tre år siden fikk Kvæven en alvorlig infeksjon i venstre bein. I fem uker var han innlagt på sykehuset i Kristiansand, med fare for å miste foten. Siden har han vært avhengig av hjelp, og det er godt å ha en rullestol i nærheten.

I omsorgsboligen har han bare noen få personlige eiendeler. Like ved TV-en står et foto av en yngre Per Kvæven foran en buss.

– Jeg likte å kjøre buss og lastebil. Kjørte mellom Kvinesdal sentrum og gruvene på Knaben, for Kvina Bilruter. Likte å reise. Har vært i alle fylkene, bortsett fra de tre nordligste, sier han.

Per Kvæven var sjåfør blant annet for Kvina Bilruter. Mange turer gikk mellom Kvinesdal og Knaben. Foto: Pål Christensen

Signerte fra sykesenga

I februar 2019 signerte han en opsjonsavtale med Aalgaard Bygg og firmaets daværende eier, Svein Olav Aalgaard. Det gjorde han fra senga på sykehuset.

Avtalen innebærer at Per Kvæven gir fra seg kontroll over eiendommen på Kvæven i Sirdal – ikke langt fra Kvæven kapell.

75-åringen arvet gården av sin far, Olav Kvæven. Gården har stor utstrekning og det er anslått at den kan bygges ut med om lag 200 hytter. Fra før er det bygget ut et lite felt med seks hytter her, de ble oppført på 1990-tallet.

Svein Olav Aalgaard i Aalgaard Bygg har på telefon bekreftet at han var til stede på sykehuset 21. februar 2019 da Per Kvæven signerte avtalen med Aalgaard Bygg.

Per Kvæven signerte uten å konferere med egen advokat og uten å sørge for at han sikres opsjonspremie, altså en umiddelbar betaling for å signere.

– Jeg husker ingenting fra signeringen på sykehuset. Det er helt svart. Jeg tenker at dette er svindel, sier han i dag.

– Var du veldig syk på dette tidspunktet?

– Visst var jeg veldig syk. Jeg måtte operere denne foten. Å bli innblandet i dette ... nei. Jeg ville ha sluppet å stille i retten.

– Har andre forsøkt å kjøpe gården din?

– Det har vært noen som ville kjøpe, men jeg har sagt nei.

– Du kunne ha tjent gode penger?

– Nei, nei. Far ville heller ikke ha flere hytter der oppe. Det står i skjøtet at familien skal ha det.

Aalgaard Bygg: Har forsøkt å komme i dialog

Advokat Olav Todnem i CMS Kluge Advokatfirma skriver i en e-post at byggefirmaet i om lag halvannet år har forsøkt å få i stand en dialog med Kvæven og hans rådgivere, uten å lykkes. Derfor overlater de til domstolen å avgjøre uenigheten. Videre heter det:

«Selskapet har ikke noe ønske om å forhåndsprosedere saken i mediene, særlig fordi noen av anførslene fra motparten er knyttet til hans (grunneiers) personlige helsemessige forhold».

Oppdaget ved en tilfeldighet

Helge Thorbjørnsen eier ei av de seks hyttene som ble bygget på eiendommen på 1990-tallet. I en årrekke har Thorbjørnsen hjulpet grunneier Per Kvæven med stort og smått. Tidligere hadde han også god kontakt med Olav Kvæven, Pers avdøde far.

– Sommeren 2020 var kona og jeg på bærtur og traff en kjenning som fortalte oss at eiendommen skulle bygges ut. For oss hørtes dette merkelig ut, sier Thorbjørnsen.

Per Kvæven hadde alltid sagt at det var søsteren som skulle arve gården. Selv har Kvæven ingen livsarvinger.

– Jeg ringte Per. Han avviste at han hadde gitt fra seg gården og sa at søsteren hadde forkjøpsrett, forteller Thorbjørnsen.

Stevnet Aalgaard Bygg

– Ved en tilfeldighet ble det altså oppdaget at Per Kvæven faktisk hadde signert en opsjonsavtale med Aalgaard Bygg fra sykesenga 21. februar 2019. Det er absolutt ikke vanlig å signere slike avtaler fra sykesenga, sier advokat Henning Rosenlund Wahlen i Ryger Advokatfirma AS.

Han representerer Per Kvæven når partene møtes i retten onsdag. Per Kvæven har stevnet Aalgaard Bygg. Kravet er at opsjonsavtalen gjøres ugyldig.

Wahlen mener opsjonsavtalen gir Aalgaard Bygg rettigheter med en potensiell verdi på flere hundre millioner kroner.

– Kvæven vil på sin side mest sannsynlig ikke motta noe som helst i sin levetid, sier han.

I avtalen heter det at Kvæven skal få 500.000 per tomt, men at dette ikke vil bli utbetalt før to tredeler av første delprosjekt er realisert.

– Men hvor omfattende er første delprosjekt? Det står det ikke noe om i avtalen. Eiendommen er foreløpig ikke regulert til hytter eller bolig, og Sirdal kommune opplyser at neste regulering av kommuneplan skjer først i 2024. Det virker derfor prematurt å inngå en slik avtale nå, sier Wahlen.

– Jeg har ikke vært i Sirdal siden dette med foten. Men jeg har gode minner derfra, sier grunneier Per Kvæven. Foto: Pål Christensen

Han mener videre at det er svært uvanlig at en grunneier signerer en slik opsjonsavtale uten at det har foregått en forhandling i forkant, uten å rådføre seg med egen advokat og uten å sikre betaling underveis.

Han mener Aalgaard Bygg har utnyttet Per Kvævens sårbare situasjon og styrkeforholdet mellom dem da avtalen ble signert.

– Opsjonsavtalen innebærer at Per Kvæven gir fra seg råderetten på eiendommen og han risikerer at Aalgaard Bygg selger tomter for hundrevis av millioner kroner før det kommer ei krone hans vei, sier Wahlen.

– Det står i skjøtet at det er familien som skal ha eiendommen. Jeg har aldri hørt om Aalgaard Bygg, gjentar grunneiere Per Kvæven da Aftenbladet besøker ham på omsorgssenteret i Kvinesdal. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Verdt 800 millioner

Året etter at Aalgaard Bygg landet avtalen med Per Kvæven, kjøpte Hellvik Gruppen AS alle aksjene i Aalgaard Bygg. Wahlen antar at opsjonsavtalen på Per Kvævens eiendom var en av de største verdiene i selskapet på salgstidspunktet.

– Prosjektet på Kvæven er estimert til å utgjøre 200 boliger eller hytter med en totalverdi på 800 millioner kroner, det kommer fram av dokumenter vi har bedt om innsyn i, sier Wahlen.

– Hvis Aalgaard Bygg vil, kan de selge hyttetomter, men stoppe før de når punktet med to tredeler. Da slipper de å betale ut noe til Kvæven, sier Wahlen.

Opsjonsavtalen varer til 2044. Aalgaard Bygg har en rett, men ingen plikt til å råde over eiendommen. Grunneier Kvæven kan ikke gjøre noe før 2044.

Aalgaard Bygg AS

Hellvik Gruppen AS kjøpte i juni 2020 alle aksjene i Aalgaard Bygg. Hellvik Gruppen AS har hovedkontor på Hellvik i Eigersund kommune, og eier Hellvik Hus-kjeden. Aalgaard Bygg ble etablert i 2011. Omsetningen i Aalgaard Bygg AS har ligget mellom 40 og 90 millioner kroner de siste årene.

Signerte også en fullmakt

Når partene møtes i retten onsdag, er det ikke bare opsjonsavtalen som vil spille en sentral rolle. Per Kvæven signerte også et annet dokument 21. februar 2019. En fullmakt.

– Det var planlagt en ny vei og en fortetting på eksisterende hyttefelt på eiendommen til Per Kvæven. Arbeidet med reguleringen, samt salget av noen få nye hyttetomter, overlot Kvæven til et par hytteeiere. En av dem kom på sykehuset 21. februar 2019. Hytteeierne trengte en skriftlig fullmakt fra Kvæven, forklarer Wahlen.

Per Kvæven kjente hytteeieren og han var klar over og innforstått med avtalen om fullmakten, som i sin tid var inngått mellom hytteeierne og hans far, Olav Kvæven.

– Per Kvæven ville signere denne fullmakten. Prosjektet hadde pågått over lang tid og hadde ingenting med opsjonsavtalen å gjøre. Dette var uproblematisk og avtalt, sier Wahlen.

Fullmakten ble altså signert samtidig som Kvæven signerte opsjonsavtalen med Aalgaard Bygg. Hytteeieren og Svein Olav Aalgaard i Aalgaard Bygg skal ha kommet på sykehuset samtidig.

Hytteeieren, som kom med fullmakten, døde senere samme år.

Om det var noen forbindelse mellom den nå avdøde hyttenaboen med fullmakten og Svein Olav Aalgaard i Aalgaard Bygg som kom på sykehuset med opsjonsavtalen, er ukjent.

Det var to sykepleiere til stede for å bevitne signeringen av fullmakten. Disse signerte som vitner kun på fullmakten, ikke på opsjonsavtalen.

– Jeg gruer meg

Av prosess-skrivet kommer det fram at Aalgaard Bygg hevder å ha hatt dialog med Per Kvæven i forkant av at opsjonsavtalen ble signert. Videre mener byggefirmaet at Kvæven var i stand til å ivareta sine egne interesser.

– Det finnes imidlertid ikke noen spor av forhandlinger mellom Kvæven og Aalgaard Bygg, sier Wahlen.

– Jeg har aldri hørt om Aalgaard Bygg, sier Per Kvæven.

– Hva tenker du om å møte i retten?

– Jeg gruer meg. Jeg liker å reise, men ikke på en slik tur, sier han.

– Hva tror du din far hadde tenkt?

– Far hadde ikke likt dette.

Per Kvæven har sagt nei til andre utbyggere før. Han vil at eiendommen i Sirdal, like ved Kvæven kapell, skal bli i familien. Nå håper han å få opsjonsavtalen med Aalgaard Bygg kjent ugyldig. Foto: Pål Christensen

– Vår påstand er at opsjonsavtalen må settes til side som ugyldig. Per Kvæven ønsker ikke en bedre avtale, han ønsker avtalen bort, sier Wahlen, som i retten vil peke på flere forhold han mener gjør avtalen urimelig.

Blant annet mener han 500.000 kroner per tomt til Kvæven er for lite og vil i retten vise eksempler som illustrerer en markedsverdi i området på om lag 1,5 millioner kroner.

– Jeg mener Kvæven ikke har forstått hva han signerte på 21. februar 2019, og jeg mener det ikke er spor av at hans interesser er ivaretatt i den opsjonsavtalen som nå foreligger, sier Wahlen.

Han vil i retten gjennomgå avtaleverk knyttet til salg av aksjene i Aalgaard Bygg for å belyse hvilken gevinst opsjonsavtalen har generert for Svein Olav Aalgaard.

Onsdag morgen reiser Per Kvæven (75) de 135 kilometerne fra Kvinesdal til Sandnes for å møte i retten. En biltur han helst skulle vært foruten.

– Jeg som aldri har vært i kontakt med verken rettssystemet eller politiet, sier Kvæven.