KRISTIANSAND: Årsaken er at selskapet som havnestyret har hyret inn til å forestå rekrutteringsjobben, er havnestyrelederens eget firma, Mentorpartner.

Jan Oddvar Skisland (Ap) er nemlig både rådgiver og deleier i Mentorpartner, og meldte seg selv inhabil da saken kom på bordet tidligere i høst.

— Jeg synes nok det var litt ubehagelig, ja. Det er vel den eneste gangen jeg skulle ønske at Mentorpartner ikke hadde fått et oppdrag, sier Skisland.

Havnestyrets leder er dermed ikke involvert i jobben med å finne ny havnedirektør for Kristiansand havn KF.

NEDERST I SAKEN: - Uheldig, mener hodejegerbyrå

Leder og nestleder på gangen

For å forsikre seg om at jobben med å finne ny havnedirektør ble ivaretatt på en så nøytral måte som mulig, ønsket havnestyret å sette ut jobben til et eksternt firma.

Fem forslag havnet på bordet, deriblant Mentorpartner. — Da vi så skulle velge rekrutteringsbyrå, gikk både Skisland og nestleder Pål Harv ut av huset, sier Atle Drøsdal (KrF), som ledet møtet der Mentorpartner ble valgt.

Grunnen til at også nestleder Harv meldte seg inhabil, er at han bekler verv i ISS, og ISS Personalhuset i Kristiansand var en av de fem forespurte byråene.

— Til slutt sto det mellom Mentorpartner og Hodejeger Åstveit, begge sto for oss som jevnbyrdige, så det var prisen som avgjorde til slutt, sier Drøsdal.

Mentorpartners tilbud lå 27 prosent under Hodejegerne.

- Vi skal ivareta byens interesser på best mulig måte, derfor satte vi bort jobben. Når Mentorpartner både innehar den høyeste kompetansen, samt sparer oss for penger, var valget enkelt og greit, sier Drøsdal.

- Var det en vanskelig avgjørelse, når styrelederens eget firma var en av tilbyderne?

— Det snakket vi ganske mye om, ja. Men vi kom fram til at så lenge Skisland har satt seg selv på sidenlinjen, er prosessen ryddig, og da kunne vi ikke se vekk fra Mentorpartner, sier Drøsdal.

- Ryddig prosess

— Vi var selvsagt svært obs på akkurat denne potensielle konflikten, men mener det er feil å ekskludere Mentorpartner bare på grunn av denne situasjonen. Da ville jo mange i Kristiansand havne i habilitetskonflikter rett som det er, sier Morten Årikstad.Han sitter i havnestyret som representant for brukerne, og er styreleder for en rekke relevante aktører som bruker havna daglig, blant annet Seafront Logistics.

Havnestyret har i etterkant fått et brev fra tre av firmaene som ikke ble valgt: Hodejeger Åstveit, Manpower Executive og ISS Personalhuset.

- De andre firmaene ønsket kun en belysning av prosessen, og det er greit at avisa nå skriver om dette, så slipper noen å gå og lure, sier Årikstad, som selv foreslo at Mentorpartner burde være blant de fem spurte.

— Så lenge Skisland verken var involvert før, under eller etter prosessen, er dette en avveining alle vi i havnestyret kan stå 100 prosent inne for. Dette er en ryddig prosess, sier Årikstad.

Søkerlista klar i januar

Sittende havnedirektør Stein E. Haartveit har bekledd stillingen siden 2001. Han går av i 2013, men allerede i april fratrer han stillingen. Årsaken er at Haartveit har avspasering til gode. Søknadsfristen går ut 4. januar.

- Haster det med å få ny direktør på plass?

— Prosessen blir kjørt nå i januar, og vi trenger nok den tida vi har til rådighet for å finne en ny direktør, sier Jan Oddvar Skisland.

Så raskt søknadsfristen er passert, vil lista over søkerne til stillingen bli offentliggjort.

- Hva ser dere etter hos en ny havnedirektør?

— Det er tre viktige ting den nye direktøren må håndtere; det ene er den ordinære havnedriften, det andre er alle endringene som skal foretas, vi står foran store flyttinger de nærmeste årene, og det tredje angår utviklingen av havnas eiendommer, sier Skisland.

- Hvor ligger den største utfordringen?

— Vel, selve havnedriften er jeg komfortabel med, den ivaretas på en utmerket måte i dag, det er nok de store flytteprosessene som kommer til å kreve mye av en ny direktør, tror han.

Men nå skal altså ikke Skisland selv delta i utvelgelsen.

— Slik det ser ut nå, er det nestleder Pål Harv som kommer til å gjennomføre intervjuene med søkerne til stillingen, sier Skisland.

- Uheldig

— Jeg forstår godt at Skisland føler seg beklemt i denne saken, sier Bjørn Åstveit, leder av rekrutteringsbyrået Hodejeger Åstveit, som var med i anbudsrunden helt til målstreken.

Åstveit mener havnestyret har satt seg i en uheldig posisjon, når styrelederen nå ikke kan være åpent med i ansettelsen.

- Er det et problem at Skisland ikke kan delta aktivt selv?

— Ja, jeg synes jo at en styreleder skal ha sin naturlige del i denne prosessen. Det er jo tross alt han som i neste omgang er den nye direktørens nærmeste foresatte, sier Åstveit.

Han minner om at havna har store og tøffe saker på agendaen i tida framover.

— De har et erstatningssøksmål som venter, investeringer og store oppgaver foran seg. Det at leder og daglig leder snakker samme språk er viktig, og det det kan du jo ikke sikre deg, hvis ikke styreleder tar del i prosessen, sier han.

- Tre av byråene i byen, inkludert ditt, sendte da også et brev til havnestyret?

- Ja. Vi følte oss ikke komfortable med denne beslutningen, og det er bakgrunnen for at vi tok kontakt og ba om å få innsyn i anbudsdokumentene, sier Åstveit.

- Hva gjør dere nå?

— Vel, omverdenen vil jo uansett fortolke dette, og havnestyret må uansett stå ved den beslutningen de har tatt. Vi har fått den informasjonen vi har bedt om, så jeg regner med at de er ferdige med saken, sier han.