Sentrum Legesenter vil nå skjerpe rutinene. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Jeg ble helt sjokkert, og tenkte at dette ikke hadde vært kjekt dersom det var meg som var syk. Tenk på personvernet, sier 29-åringen.

Fredag hentet han en sykemelding for en venn ved Sentrum Legesenter i Kristiansand.

Sentrum Legesenter vil nå skjerpe rutinene. Foto: Reidar Kollstad

Da han kom tilbake til sitt eget kontor oppdaget han at arket, som var festet til sykemeldingen med en binders, inneholdt opplysninger om andre pasienter.

I tillegg til legens navn, pasientens navn og fødselsdato står det en kommentar om hvorfor den enkelte skal til legen. Nav, helsesjekk og kul i brystet er blant stikkordene som kommer frem i forbindelse med dette.

Beklagelig glipp

— Dette er en beklagelig glipp, sier Dagfinn Haarr, som er lege ved Sentrum Legesenter.

I tilfelle datatrøbbel blir listen over gjøremål alltid skrevet ut dagen i forveien, slik at både leger og andre ansatte vet hvem som har time og hvorfor. Denne ligger klar i resepsjonen, der en også henter sykemeldinger og resepter.

— Den ligger på pulten til personalet for å være lett tilgjengelig. Når folk melder seg i luken blir navnet hakket av. Det er sterkt beklagelig at den har sneket seg med, sier Haarr.

- Ikke spesielt sensitivt

Samtidig understreker han at det ikke er spesielt sensitive opplysninger som har glippet ut, men stikkord om pasientens årsak til å oppsøke legen. For eksempel hvilken uke noen er gravid i eller om de bare skal ha en samtale.

Etter at 29-åringen oppdaget listen tok han kontakt med legekontoret for å varsle dem om glippen, men telefonsvareren opplyste om at de hadde stengt. Han fant heller ikke noen e-post på nettet for å varsle dem.

Vil skjerpe rutinene

— Jeg undrer meg over at en som er klar over at slike opplysninger er på avveie sprer dette til media når han kunne ventet til mandag for å kontakte legekontoret. For meg virker det som om det hastet veldig å få spredd disse opplysningene videre, kommenterer legen.

Haarr har ikke opplevd lignende glipper tidligere, men sier at de nå vil skjerpe rutinene for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

— Dette er slikt som ikke skal skje. Legekontoret mågå gjennom sine rutiner for behandling av dokumenter, sier fylkeslege KristianHagestad.

Handler om tillit

Heller ikke han mener at dette er av de mest sensitiveopplysinger, men sier at det handler om tilliten til helsevesenet.

— Slike opplysninger skal ikke komme iuvedkommendes hender, presiserer han.

Datatilsynet mener at det selvfølgelig er feil at arket bleutlevert, men legger til at en må ha forståelse for at feil kan skje.