VENNESLA: Prisen på 15.000 kroner deles ut av kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Bergen 6. juni.

— Hun har virkelig gjort en flott jobb, forteller norsklærer Nina Mikalsen som sammen med historielærer Sylvi Egelandsaa har veiledet elevene fra Vennesla, som klarte å kvalifisere seg for deltakelse.

Gira bestemor

Malene Bue var den av elevene i Vennesla som til slutt kom lengst, og er altså nå i finalen der hun konkurrerer med elever fra Oslo Handelsgymnasium og Langhaugen videregående skole. Vinneren får 15.000 kroner, nummer to får 10.000, og nummer tre 5000 kroner.

— Det var bestemor, Laila Vennesland, som ble gira da jeg fortalte om prosjektet, forteller Malene Bue.

Bestemor hadde nemlig renskrevet 95 brev som ble sendt mellom Malene Bues tipp-tipp oldeforeldre.

— Brevene ble sendt på 1870- og 1880-tallet. Min tipp-tipp oldefar Peder Benix Olsen var kaptein. Først på en seilskute, senere på dampskip. I brevene til min tipp-tipp oldemor Henriette fortalte han blant annet om livet om bord. Og dermed var det mulig å plassere familien min inn i den industrielle revolusjonen, og se hvilke konsekvenser omveltningene fikk for familien min, forteller Malene Bue.

Analyse

Oppgaven hennes kan du se her, og heter "Min familie under den industrielle revolusjon". I tillegg til alle brevene har hun måtte sette seg godt inn i den historiske faglitteraturen. Og ikke minst lære seg retoriske analysemetoder og hvilke krav som stilles til å presentere forskningen hun har gjennomført.

— Hun har levert en veldig flott forskningsrapport på alle måter. Og så er det utrolig å få tilgang til en slik imponerende samling brev, forteller lærer Nina Mikalsen.

— Det vanskeligste var alle brevene. Det var mange. Heldigvis hadde bestemor renskrevet dem, slik at de var tilgjengelig, for håndskriften er ikke den letteste å tyde. Så valgte jeg ut tre områder og konsentrerte meg om dem i analysen: Arbeidsforhold, lønnsforhold og hvordan endringene påvirket situasjonen i forhold til hjemmet, forteller Bue.

Ingen lykkelig slutt

— Hva fant du ut?

— Overgangen fra seil til damp førte til at lønna til familien gikk ned. Samtidig oppstår det flere arbeidsulykker. Situasjonen for tipp-tipp oldefar og familien ble vanskeligere og hardere, forteller Bue.

— Hvordan gikk det med tipp-tipp oldefaren din?

— Det gikk ikke så bra. Han omkom i en ulykke om bord på en båt. Han fikk en mast i hodet og døde. Det skjedde like før hele familien, Henriette og alle barna, skulle flytte over til USA og bosette seg der, forteller Bue.

Dermed flyttet Henriette til Vennesla, hvor historien hennes ble analysert og foreviget for all fremtid av sin etterkommer 150 år senere.