250: Nesten 250 beboere på Justneshalvøya møtte opp da oppvekststyrets medlemmer kom på befaring. De krever ny barneskole på Havlimyra. Alt annet, kaller de løftebrudd. Foto: Lars Hoen
PRESS: Oppvekststyrets leder Mette F. Roth hilser på Justneshalvøya Vels leder Thomas Vårlid. Han hadde 250 i ryggen da han forsøkte å presse Roth til å si ja til barneskole på Havlimyra. Foto: Lars Hoen
LØFTE: Thomas Vårlid i Justneshalvøya Vel forklarer politikerne som er kommetp å befaring at han mener beboerne er lovet barneskole på Havlimyra. De fem politikerne som lytter er fra venstre: Eva Kvelland (V), Irene Solli (KrF), Kristian Haanes (H), Mette F. Roth (H) og Else Tellefsen (Ap). Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Oi. Dette var mange. En slik mobilisering har vi ikke sett før, sa oppvekststyrets leder, Høyres Mette F. Roth, da hun og de andre skolepolitikerne kom ut av minibussen ved Havlimyra oppvekstsenter rett før klokken 16.30.

Ungdomsskolen på Havlimyra er bygget. Nå er spørsmålet om barneskolen skal bygges. Oppvekstdirektør Arild Rekve har gjort det klart at det må holde med to barneskoler i området. Da blir spørsmålet: Skal Havlimyra droppes og Fagerholt og Justvik beholdes., eller skal Havlimyra bygges på bekostning av en av de to andre skolene. Justvik er skolen som er i dårligst forfatning og trenger oppussing. Dermed blir det et spørsmål om hvor det skal investeres.— Vi er ikke mot Justvik. Men kommunen fikk billig tomt av utbyggerne fordi de skulle ha ungdomsskole og barneskole her. Vi har betalt gjennom tomteprisen, og mange har flyttet hit i visshet om at de ble boende tett på skoler, sa Justneshalvøya Vels leder Thomas Vårlid.

Planlagt i ti år

Skolen har vært planlagt og snakket om i ti år. Han synes det er kraftig løftebrudd hvis kommunen plutselig dropper den i 11. time. Han synes også det er merkelig og dårlig planlegging fra kommunen.

— Nå er vi 200 boenheter på halvøya. Det skal bli 1100. Vi vil ha skolen vår, sa Vårlid og fikk støtte av rundt 250 fremmøtte.

Politikerne besøkte også Justvik og Fagerholt skoler tirsdag ettermiddag. Ingen av medlemmene i oppvekststyret vil gi noen som helst signaler om hvilke skoler de til slutt vil gi sin velsignelse.

— Vi har jo ikke en innstilling på bordet ennå. Vi er her for å lytte og forstå, sa Mette F. Roth. Det samme sa Irene Solli i KrF og Else Tellefsen i Ap.

For mange skoler

Oppvekstdirektør Rekve skal ha klar sin konklusjon i mars. Da blir det endelig vedtak i bystyret.Foran 250 "demonstranter" forklarte Rekve at det er for mange små skoler i Kristiansand. Dermed brukes for mye penger på bygg. Han vil frigjøre midler til skolens innhold.

— Derfor sier jeg to skoler i dette området. Vi kan ikke ha tre skoler på noen få kilometer. Men hvilken løsning vi velger, kan jeg ikke si. Det ene er like aktuelt som det andre, sa han.

— Vi ligger midt i. Fremtiden tilsier at Havlimyra skal få barneskolen vi er lovet og som vi har betalt for, sa Thomas Vårlid.