BIRKENES: — Jeg synes det er fantastisk å kunne pensjonere meg som 57-åring. Jeg bruker blant annet tiden på å bygge mitt eget fly som står på Kjevik. Der er det plass til to personer, forteller Espegren - eks-kaptein og instruktør for flymekanikere på Kjevik.

— Jeg har vært i forsvaret i 39 år. Dermed slipper jeg unna som 57-åring, sier Espegren.

Gjeter og hogger

Han sitter i ly fra solsteiken under et stort epletre i hagen og drikker av en blomstret kopp. Det er trær, gress og åker så langt øyet kan se. 58-åringen bor på Espegra gård ved Drangsholt i Birkenes sammen med kona.

— Her er det nok å henge fingrene i. Vi har blant annet 70 sauer, og jeg bruker tiden til å hogge ved. Jeg har brukt mange arbeidstimer på ved fra jul til påske. Som pensjonist har jeg sluppet å hogge i måneskinn og har fått litt tid til å se på tv på kveldene, sier han.

Selv om han offisielt er pensjonist, har han jobbet litt og fått lønn på pensjonistvilkår. Dermed har han gått i pluss i forhold til sin tidligere lønn.

Liker frihetsforslaget

— Det har vært litt godt, så blir ikke overgangen så brå. Det er på en måte en sorg å slutte med det man alltid har gjort. Jeg kommer til å savne kolleger, tilhørigheten, lunsjpauser, rutiner og elevene, sier han.

I forsvaret pensjonerer man seg mellom 57 og 60 år. Espegren synes ønsket til stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap) om å la folk jobbe til de er 75, er bra.

— Jeg tror det er bra å ha friheten til å kunne jobbe. Jeg synes det blir galt hvis man tvinger folk til å gjøre noe de ikke ønsker. Å kunne pensjonere seg tidlig, er nok en gulrot for mange i forsvaret, sier han.