LINDESNES: — Da jeg først fikk øye på den tenkte jeg wow. Jeg måtte spørre meg selv om jeg virkelig så det jeg så. Det var helt fantastisk. Kanonkula lå der og hvilte på 3,5 meters dyp, smiler Johannessen.

Som sin far er Sven Vidar fridykker. Helt siden han var guttunge har han brukt store deler av sommerhalvåret til å snorkle rundt i kystområdene og elvene på Sørlandet. Spesielt på steder med historisk sus. I fjor sommer gjorde han sitt livs funn da han hentet opp en kanonkule fra Audnaelva, som sannsynligvis har vært gjemt i havbunnen i flere hundre år.

Et eldorado

— I fjor kom den nye broa på Vigeland, og arbeidet har gjort at mye gammel sand er kommet til overflaten. Det er blitt et eldorado for fridykkere. Før i tiden hadde området en gammel kaiplass og butikk, og min far har alltid ment at man kan finne spennende gjenstander under sanden. Jeg er blitt fortalt at kanonkula kan være fra begynnelsen av 1800-tallet, forteller han.

For noen uker siden kom han i kontakt med Atti Eikaas i Lindesnes kommune. Ved en tilfeldighet nevnte han kanonkula. Eikaas tok med kanonkula til fylkeskonservator Frans Arne Stylegar.

Kanonkule: Etter funnet i fjor har kula ligget i olje for å fjerne rust. Den veier én kilo og har en diameter på 26 centimeter. Foto: Espen Sand

1600-tallet— For meg så det absolutt ut som en kanonkule. Stemmer antagelsene kan det fort være en kanonkule fra 1600-1700 tallet. I så fall vil det være et veldig spennende funn, mener Stylegar.

Johannessen var svært glad for tilbakemeldingen fra fylkeskonservatoren.

— Han fortalte at denne kula var utrolig godt bevart, og mente han ikke hadde sett lignende. Det var utrolig gøy å høre, smiler fridykkeren.

Kula veier 1 kilo, og har en diameter på 26 centimeter.

Rolf Bakken ved LTS Kjevik har store kunnskaper om våpen og ammunisjon. Etter å ha sett Fædrelandsvennens bilde av kula er han overbevist om at Johannessen har funnet en spesiell gjenstand.

— Jeg tror dette kan ha vært en to punds kanonkule. Det spesielle er vekten, som virker å være noe lav i forhold til kanonkulene som tidligere ble brukt, sier Bakken.

Han opplyser om at kanonkuler ble brukt fra år 1500-1870. — Derfor er det også vanskelig å tidfeste hvor gammel denne kanonkula er, sier Bakken.