Her er rommene som ble bygd uten tillatelse. De må nå fylles med isopor for at byggingen skal kunne være godkjent.
På plantegningene som ble sendt inn i januar var det ikke tegnet inn forstøtningsmur eller rom under veien.

LILLESAND: — Han har laget to rom som han ikke kan få. De må han fylle med stein, grus eller noe annet. Jeg har hørt at han vil fylle dem med isopor, noe som i utgangspunktet er greit for oss, sier fagleder for byggesaker i Lillesand, Jørgen Ubisch.

Det var i høst administrasjonen oppdaget den ulovlige byggingen i Ura på Julebauen i Lillesand. Tiltakshaver Johan T. Hansen hadde fått tillatelse til å bygge sjøbodene, men en befaring avdekket to tekniske rom, en fiskekum og en forstøtningsmur som ikke fantes på plantegningene.

— Rommene ligger under veien, på baksiden av bodene. Området er regulert til vei, så her skulle det ikke vært bygd noe, sier Ubisch.

Godkjent i ettertid

Etter et møte med Hansen godkjente kommunen byggingen, under forutsetning av at de ulovlige rommene ble fylt igjen og gjort ubrukelige.

— Vi ser på dette som en mindre alvorlig overtredelse, selv om vi selvfølgelig ønsker at folk bygger det de søker om, sier Ubisch.

Ifølge Ubisch har kommunen to muligheter i slike tilfeller. Det ene er å kreve riving, det andre er å gi en ettergodkjenning.

— Grunnen til at rommene ikke blir revet er at de fungerer som forstøtning mot veien. Tiltakshaver har opplyst at rommene stabiliserer veien, noe vi mener sannsynligvis er riktig, sier Ubisch.

En søknad i tråd med dagens virkelighet hadde trolig blitt godkjent, opplyser Ubisch.

— Det kritikkverdige er at han har bygd noe annet enn det han har søkt om, sier han.

- Dikterer kommunen

SV-politiker Nils M. Justvik er kritisk til saksbehandlingen. Under sist bystyre tok han derfor til orde for en gjennomgang av saken.

— Saken må gjennomgås fra A til Å. Her snakker vi om et område hvor allmennheten har rettigheter på alle sider av bygget, med både vei og gangsti. I et slikt sårbart område må du være pinlig nøyaktig, sier Justvik.

Han synes saken fremstår som merkelig.

— Mitt inntrykk er at kommunen blir diktert av en aktiv tiltakshaver, sier Justvik.

— Det er ingen som dikterer byggesaksavdelingen i Lillesand. Vi prøver etter beste evne å utføre en god forvaltning i tråd med plan- og bygningsloven. Hansen har ikke fått noen særbehandling i denne saken, svarer Ubisch.

Justvik stiller også spørsmål ved hva sjøbodene egentlig skal brukes til.

— Slike boder ble opprinnelige brukt til oppbevaring av fiskeutstyr. Nå blir de isolert og får panel på innsiden. Til og med pipe er det lov å bygge, sier Justvik.

- Sjøboder en god ting

Bystyrekollega Einar Holmer-Hoven (H) er mindre kritisk. Han har tillit til at saken håndteres korrekt av administrasjonen.

— Hvis det er funnet avvik regner jeg med at dette følges opp og rettes, sier Holmer-Hoven.

Da byggesaken var oppe i bystyret for noen år siden var SV imot og Høyre for.

— Området det er snakk om har ikke vært spesielt skjønt eller tilgjengelig. At det åpnes for sjøboder og en brygge for allmenn ferdsel ser jeg på som en god ting, sier Holmer-Hoven.

- Følger de formelle retningslinjer

Den ansvarlige tiltakshaveren som har søkt kommunen om byggetillatelse er Johan T. Hansen. Han opplyser at det er hans barn som skal bruke bodene og henviser til sønnen Tor Asbjørn Hansen for kommentarer.

Hansen opplyser i en sms til Fædrelandsvennen at han ikke ønsker å kommentere saken.

— Vi følger de formelle retningslinjer og den kontakt og kommunikasjon vi har mellom oss og Lillesand kommune og har ikke behov for å diskutere denne saken gjennom pressen, skriver Tor Asbjørn Hansen.

Etter møtet mellom kommunen og tiltakshaver i oktober skrev Hansen et brev til kommunen hvor han gjør rede for at de ulovlige rommene vil bli gjort utilgjengelige ved å fylle dem med isopor.