KRISTIANSAND/ARENDAL: Dette er avdekket i granskingen til det fylkeskommunale oppreisningsutvalget.

Totalt har 39 tidligere barnevernsbarn søkt om oppreisning etter opphold på fylkesdrevne institusjoner fra 1993 til 2004. Rundt halvparten har fått ja.

Ble låst inne

I Aust-Agder har oppreisningsutvalget gitt alle elleve søkere oppreisning. Alle bodde på institusjonen Kloppene i Arendal.

— Oppreisningsutvalget mener det er overveiende sannsynelig at nesten alle ungdommene ble utsatt for ulovlige tvangsmidler, sier sekretariatsleder for oppreisningsutvalget, Hallvor Brunstad, til Fædrelandsvennen.

— Det er fortalt om nedleggelser av ungdommer uten at det har vært nødvendig, og at de skal ha blitt låst inne alene i flere døgn, sier Brunstad.

Avviser ulovligheter

Tidligere assisterende styrer på Kloppene, Jan Petter Jansen, avviser at det ble brukt tvang ulovlig.

— Jeg mener bruken av tvang i de tilfellene det skjedde, var riktig ut fra slik situasjonen var der da. Men ungdom kan jo få lov til å ha en annen mening om det, sier Jansen.

— Mener du oppreisningsutvalget har hørt for mye på ungdommene?

— Nei, det skal jeg ikke si. De har sin mening, og Brunstad har foretatt en vurdering om opplevelsene deres har preget dem senere og gjort det vanskelig for dem, sier Jansen.

Han medgir at ungdommer ble låst inne.

— Da var det enten voksne sammen med dem inne på rommet, eller i rommet ved siden av. Det var etter mitt syn tillatt på den tiden.

Seksuelle overgrep

Det ble også avdekket to tilfeller av seksuelle overgrep på institusjonen. To jenter ble voldtatt av en annen beboer.

— Jeg kjenner ikke til at det noen gang kom fram at noen tok opp at de hadde blitt voldtatt av en annen beboer. En slik opplysning ville ha ført til anmeldelse uten nærmere vurdering, sier Jansen.

Overgrepene skjedde i hovedsak før institusjonen flyttet og skiftet navn til Aust-Agder ungdomssenter i 1997.

Ble utnyttet av ansatt

Det er også gitt oppreisning etter at ei jente ble voldtatt av en annen beboer på St. Hansgården i Kristiansand.

I tillegg har ei kvinne som bodde på samme institusjon, fått oppreisning fordi en ansatt skal ha misbrukt sin stilling til seksuell omgang med henne.

— Så fort jeg fikk informasjon om at vedkommende kunne har gjort noe han ikke burde, ble han tatt ut av jobben. Alle rutiner ble fulgt, sier tidligere styrer på St. Hansgården, Margrethe Østerhus.

TIDLIGERE STYRER: Margrethe Østerhus er tidligere styrer ved St. Hansgården. Foto: Hans Jacob Brekke

Hun mener episoden med voldtekten må ha skjedd før hun startet i jobben i 1996. ## — Har vært rause

Hallvor Brunstad sier seksuelle overgrep eller gjentatte overgrep av annen art har gitt 725.000 kroner i oppreisning, mens omsorgssvikt har gitt 300.000 kroner.

— Oppreisningsordningen har vært svært raus, og med lavere krav til bevisførsel enn i rettsvesenet, sier Brunstad.

Det er ikke avdekket tilfeller av grov vold mot ungdommene i noen av fylkene. Flertallet av sakene går tilbake til siste halvdel av 90-tallet.

— En må også ta i betraktning at barnas rettigheter ble styrket da den nye barnevernloven trådte i kraft i 1993, så terskelen for ulovlige handlinger fra de ansattes side ble senket. Jeg har ingen grunn til å tro at forholdene i denne perioden var spesielt ille. Noen institusjoner hadde ikke en eneste søknad om oppreisning i alle disse årene, sier Brunstad.