KRISTIANSAND: Det som skulle være en hyggelig båttur til kampen mellom Start og Bryne i går, fikk en dramatisk slutt for tre kompiser fra Randesund. Like etter at de hadde lagt fra kai utenfor Sør Arena, begynte sjekta deres å brenne.

— Vi hadde startet båten og kommet litt ut fra land da det plutselig smalt i båten. Det begynte å brenne, og vi prøvde å slokke med et brannslokningsapparat. Det gikk tomt, og vi måtte bare hoppe, sier Simen Byklum til Fædrelandsvennen, kort tid etter at 16-åringene hadde kommet seg på land.Ute på Topdalsfjorden sto flammene høyt fra det som var igjen av den hvite plastsjekta. Røyken var synlig fra store deler av Kristiansand.

BE0B8165.jpg

Hadde flaksGuttene antar at en gnist fra motoren har antent bensinen. De forteller at brannen utviklet seg svært hurtig.

— Det gikk veldig kjapt. Etter et halvt minutt måtte vi hoppe, sier Mats Åteigen.

Sammen med sistemann om bord, Magnus Øie, la de på svøm mot land og kom seg i sikkerhet.

Kompisene hadde vært på dugnad og plukket søppel under Start-kampen da de skulle ta båten hjem. De kom ikke lenger enn mellom 50 og 70 meter fra land. Nå er det sjeleglade for at de slapp fra hendelsen med skrekken og noen brente hår på leggen.

— Vi har hatt veldig flaks, sier Simen Byklum.

MISTET BÅTEN: Simen Byklum (t.v.), Magnus Øie og Mats Åteigen fortviler over at feriebåten er gått opp i flammer. Men de er sjeleglad for å ha sluppet fra brannen uten skader. Foto: Eivind Kristensen

Men de er svært lei seg for å ha mistet båten de har kjøpt for egne sparepenger.— Det er ganske kjipt. Vi har jobbet med båten i hele sommer. Dette var vår første tur, og så sprenger båten og går i stykker, sukker Simen Byklum.

Spesielt for brannmann-far

Hvordan det hadde gått hvis de var lenger ute på fjorden da det smalt, tenker de ikke så mye på.

— Det hadde sikkert gått greit, men det var bra at det var så nær land, sier Mats Åteigen.

For en av brannmennene som kom til stedet i går, var slokkeoppdraget svært spesielt. Arild Åteigen er far til Mats, og hadde søndag vakt på stasjonen i Kristiansand. Han viste hvor guttene var, og tenkte med én gang på dem da meldingen tikket inn.

— Det er ikke noe hyggelig å vite at det er tre stykker i en båt som brenner – og at en av dem er din egen gutt, sier Arild Åteigen til Fædrelandsvennen.

Sammen med resten av mannskapet, hoppet han i brannbåten som ga full gass ut Otra. Først et stykke ut kom beskjeden om de tre kompisene var i sikkerhet.

— Det var en god følelse å få vite det, sier den erfarne brannmannen. Guttene mener selv at de svømte 20 meter for å komme til land.

SPESIELT FOR FAR: Arild Åteigen er brannmann i Kristiansandsregionen brann og redning, og far til en av guttene som opplevde dramaet på fjorden. En liten stund på vei til slokkeoppdraget, visste han ikke om guttene var i sikkerhet. Foto: Sondre Steen Holvik

Brenner rasktBrannmester i Kristiansandsregionen brann og redning, Gunnar Pedersen, anslår at det tok mellom 15 og 20 minutter før båten på et par og tjue fot var brent ned til vannlinja.

— Da vi kom fram, lå båten og brant 70 meter ut i fjorden her. Da var det full fyr. De hadde heldigvis hoppet ut lenge før vi kom, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

Ved hjelp av brannbåten fikk de dratt sjekta nærmere inn mot land. De slokket brannen med skum.

— Det kan ikke ha gått mer enn fem minutter før det var full fyr i båten. Men det må ha vært en eksplosjon i og med at de måtte hoppe på vann.

- Er folk klar over hvor lett båtene deres brenner?

— Nei, det tror jeg ikke. De brenner så det kviner etter, disse plast- og glassfiberbåtene. Og når det først tar fyr, er det nesten umulig å få slokket, sier Pedersen.

Brannvesenet ble værende ved båten i går kveld for å påse at flammene ikke blusset opp igjen. Politiet opplyser til Fædrelandsvennen at brannen vil bli etterforsket.