deruiter-face.jpg Foto: Skjermdump facebook.com

ARENDAL: — Jens må bli tøffere. Det har jeg sagt til ham før, og jeg vil gjenta det. Den som ikke kan lede bra med en lønn på to til tre millioner er vel ikke noen god leder. Det er begrenset hvor mange bananer man kan spise, og hvor lenge penger er motiverende, sier Freddy de Ruiter.

Aust- Agders stortingstingsrepresentant for Arbeiderpartiet kritiserer sin egen regjering for ikke å ha gjort nok med det han opplever som galopperende lønnsvekst blant ledere i statlige selskaper de siste årene.

— Jeg kritiserer først og fremst styrene i disse selskapene, men vi og regjeringen har heller ikke lykkes med dette. Jeg tror Jens Stoltenberg er enig med meg, men han må sette handling bak ordene, og bli hardere i klypa.

- Brutalt, men nødvendig

— Statsråder og regjeringen må lage en oversikt over hva har vært normalen i lønnsveksten i samfunnet de siste årene. Signalene har vært tydelige, på at man skal følge denne normen. Dette kan ikke være vanskelig. Så må en bare kvitte seg med de styrelederne og styrerepresentantene staten har i disse selskapene. Vi må bare kvitte oss med de som oppfører seg sånn. Hodene må rulle. Det er brutalt, men hvilke private eiere ville akseptert styrer som ikke tok signalene fra eierne? Politikere fremstår som helt maktesløse hvis en ikke gjør noe nå, sier Freddy de Ruiter.

Han har ikke tenkt å spare etter politisk farge.

— Det er revnende likegyldig hvilken politisk farge de statlige styrerepresentantene har.

- Vil dette endre lønnsveksten?

— Ja. Når man ser at konsekvensen av å ikke ta signalene er at man får sparken, så tror jeg dette vil føre til endring. Hodene må rulle nå, ellers blir vi aldri kvitt denne ukulturen og uvesenet, sier de Ruiter.

Beskytter egne

Fredag skriver VG at 67 spesialrådgivere i departementet utgjorde en egen lønnsadel. Mange av dem er tidligere sjefer, som beholder lønn og privilegier, tross mindre ansvar.

24 av dem tjener mer enn én million kroner i året. Ytterligere ti tjener over 950.000 kroner i året, skriver VG.

Freddy de Ruiter angrep på Facebook fredag regjeringen.

— Sikkert ikke populært hos alle å gå ut med kritikk av mine egne, men hvis vi skal ha troverdighet når vi snakker om uakseptabel lederlønnsvekst og lignende, kan vi ikke ha systemer som sikrer folk som mister jobben eller blir omplassert samme lønn som tidligere, skriver han på egen facebook- side.

— Jeg lurer på hvor mine folk er, når de ikke reagerer. Vi skal ta vare på folk, men vi kan ikke behandle dem helt annerledes enn ordinære arbeidsfolk. Dette er uakseptabelt, sier de Ruiter.