MANDAL: — Det er trist at en mann kan ligge død to og en halv måned før han blir funnet, sier kommunelege Stein E. Grytten i Mandal til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at mannen i midten av 40-årene ble funnet død torsdag i blokkleiligheten han leide av kommunen på Oksevollen.

Det var mannens verge som kontaktet politiet etter at hun ikke hadde hørt fra ham. Politiet brøt seg inn i leiligheten, og varslet kommunelegen for å identifisere mannen.

— Vi kan bekrefte at vi dro ut til leiligheten umiddelbart etter at vi ble varslet. Vi mistenker ikke at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet, sier sjef for politistasjonen i Mandal, Bjart Gabrielsen, til Fædrelandsvennen.

Trodde han sonet

Advokat Wenche Wiblemo er mannens økonomiske verge, som meldte fra til politiet.

— Jeg snakket med ham før ferien da han fortalte at han skulle sone en dom på to-tre måneder. Alle trodde han var inne til soning, og trodde det var derfor vi ikke hørte fra ham, forteller Wiblemo til Fædrelandsvennen.

Advokaten forteller at hun hadde en avtale med mannen om at han skulle ta kontakt da han hadde sonet ferdig dommen. Da hun ikke hørte fra ham, valgte hun selv å ta kontakt.

— Jeg trodde at alt var bra med ham og at han var i fengsel, så det var litt tilfeldig at jeg begynte å søke ham opp. Jeg bestemte meg likevel for å sjekke litt rundt om han var kommet tilbake, forteller hun.

Ringte Åna fengsel

— Da jeg ikke nådde ham på telefon ble jeg bekymret og ringte Åna fengsel, og fikk konstatert at han ikke var der. De sjekket i systemet og kunne opplyse at han ikke var til soning noen andre steder heller.

— Siden jeg ikke fant ham, varslet jeg politiet.

- Var du oppe ved leiligheten hans?

— Nei, der har jeg aldri vært før. Jeg var økonomisk verge og hjalp ham bare med økonomiske forhold. Det kunne gå ukevis mellom hver gang jeg hørte fra ham.

Hun ble fredag formiddag informert av politiet om at klienten hennes er død.

— Dette er bare tragisk. Det er forferdelig trist, spesielt for familien.

Avsluttet oppfølging

Mannen har i flere år blitt fulgt opp av boteamet i Mandal, noe som innebar at han jevnlig ble besøkt og kontaktet av helsepersonell.

Ifølge kommunelege Stein E. Grytten sa mannen selv nei til videre kommunal oppfølging i vår.

— Han var ikke tilknytet noen kommunale tjenester da han døde, sier Grytten til Fædrelandsvennen.

- Har kommunen forsømt seg i denne saken?

— Det oppfatter jeg ikke i det hele tatt. Det er en frivillig sak å ta i mot hjelp, sier Grytten.

Kommunelegen sier han kjente mannen godt, og beskriver ham som en oppegående person i stand til å ta egne valg.