KRISTIANSAND: – Det var aldri aktuelt å kjøre hele sesongen, men vi skulle prøvekjøre fra mai til sesongen startet i Trondheim. Men dette kom vi for seint i gang med, forteller Geir Nytvedt fra Open Top Sightseeing.

Mangler guider

I april sa han at det eneste som gjensto for guidebussene var godkjenning fra fylkeskommunen, men det viste seg å være feil. Det flerspråklige guidesystemet er fremdeles ikke installert til tross for at manuset er klart. Tanken er at turistene får ferdig innspilt informasjon om Kristiansand på øret, og dette leses nå inn i Tyskland.

Prøvekjøringen utsettes derfor til slutten av august.

– Vi har mål om å kunne kjøre fra 27. august, når cruiseskipet Rotterdam VI kommer fra Oslo. Bussene må kjøres fra Trondheim og oppgradere systemet før det. Det dumme er at vi ikke får testet normalturismen, sier Nytvedt.

Han forteller at ruta vil gå vestover.

– Vi trodde at ruta burde legges mot Sørlandssenteret og Dyreparken, men vi ble anbefalt å legge ruta den andre veien mot Kanonmuseet. Vi er jo ikke «locals», så vi lytter til turistnæringen lokalt! Om dette er den optimale ruta vet vi jo ikke før vi har prøvd, sier han.

Må kjøre uansett

De fleste kundene til «hop on hop off»-turene kommer fra cruiseskipene, og Open Top Sightseeing konkurrerer med turer som skipene selv arrangerer. Målet er at turistene skal sitte igjen med relativt god kjennskap til byen når de drar og turen er derfor kompakt. De tenker å kjøre avganger hvert 40. minutt på vanlige dager og oftere når skipene er i havna.

– Produktet må være forutsigbart, det vil si at bussen må gå i tilfelle det skulle befinne seg en passasjer på en holdeplass. Det er en ulempe at vi må kjøre selv uten passasjerer.

I Trondheim har for eksempel bussene avganger ni ganger daglig; også når de bare har fem passasjerer på en dag.

Turistene spør etter buss

Bussene kjøres i dag i Oslo og Trondheim, men Nytvedt forteller at de etter sesongen vil vurdere å erstatte sistnevnte med Kristiansand.

Turistsjef ved Visit Kristiansand, Randi Haukom, syns det er dumt at bussene ikke kjører hele sesongen. Hun gleder seg til prøvekjøringen går i gang.

– Vi får en god del spørsmål fra turister fra for eksempel Danmark og Tyskland. Det er mange som vil på en slik rundtur som går litt ut av byen, sier hun.

Hun viser til dagens tilbud om City Train, et tog som kjører på Kvadraturen, når turistene spør.