Etter store mengder nedbør de siste dagene måtte Vågsbygdporten stenges i ett felt mandag kveld. Tirsdag fortsatte vannet å stige, og tunnelen ble stengt i begge felt. I østgående løp, som ikke er åpnet ennå, var det enda mer vann.

– Pumpene har antagelig stått stille i flere døgn før jul. De skal normalt starte med en gang det kommer vann i det store magasinet under tunnelen. Varslingssystemet har ikke fungert

Lille julaften ble ett felt i vestgående løp stengt på grunn av denne oversvømmelsen. På julaften steg vannet og hele tunnelen ble stengt. Foto: Eivind Kristensen

, så vi har rett og slett ikke visst om svikten før Vegtrafikksentralen så vannet inne i tunnelløpet, sier prosjektleder Stig Berg-Thomassen i Statens vegvesen.

60 cm vann

Onsdag morgen er vannet nesten helt borte fra det vestgående løpet. I det østgående løpet ligger det fortsatt et basseng som er cirka 60 cm på det dypeste. Under er vannmagasinet på flere tusen kubikkmeter helt fullt.

– Det renner vann inn i tunnelen hele tiden, men pumpene skal ta det unna med en gang. Men når de sviktet og magasinet ble helt fullt, har det rett og slett rent over, sier han.Pumpene skal normalt lede vannet gjennom overvannssystemet og ut i Hannevikbekken.

– Vi finner ikke feilen med pumpene før vannet er borte. Men det har kommet mye vann, og er om å gjøre for oss å pumpe det ut. Jeg håper på lite regn i resten av romjula, sier han.

Barnesykdom

Prosjektlederen er glad problemene oppstod i jula, siden trafikken ikke er så stor da.

– Det var godt vi fikk en barnesykdom nå. Prosjektet er ikke ferdigstilt enda. Nå skal vi finne ut hva som gikk galt, og eventuelt forsterke og forbedre systemet, forklarer Thomassen.