KRISTIANSAND: — På vei hjem fra Oslo 2. januar i fjor så vi en bobil og tenkte at det så gøy ut. Så kom tanken om at vi kunne gjøre noe godt samtidig, sier Torje Sødal og Øystein Breivik. Lørdag startet eventyret, da hadde de stand på Mølla på Grim for å fortelle hva de skal gjøre når de ruller ut på de norske veiene en dag i mai.

Bo i bil: Øystein Breivik og Torje Sødal reiser i mai ut i Sør-Norge i denne bobilen for å jobbe inn penger til barneskoler på Filippinene. Den rosa minien skal være med på store deler av turen, men den er ikke helt i form om dagen. Foto: Anne Smith Lorentz

Handymen

— Vi skal tilby å gjøre alt av småpell. Plenklipping, ferdigstilling av ting i boligen som aldri ble gjort, gå på butikken for bestemor, gå på tur med hunden. Alt, forteller forskalingssnekker Sødal og butikkmann og snekker Breivik. De vil kontakte lokalaviser og få litt blest rundt arbeidet før de ankommer et nytt sted. I utgangspunktet går turen til Oslo, Hardanger, Bergen og Kristiansand. Så tar de flere avstikkere underveis.

I august/september skal de være ferdig. Og et par uker senere setter de seg på flyet til Filippinene. Forhåpentligvis med 100.000 kroner på bok.

Flotte filippinere

— Filippinene er et fantastisk land med flotte mennesker. Når man ser hvordan de bor må man nesten lukke øynene. Det er slitent. Vi fant ut at vår nisje må være barneskoler, sier Breivik, som har vært på øygruppen flere ganger. De unge mennene har fått søknader fra fire skoler som skal restaureres. De vil selv stå for alt av innkjøp og mye av arbeidet, for å ha kontroll over pengene.

Skeptiske

Rett før første etappe starter er nesten alt klart. Men på veien mot målet har ungdommene møtt på flere kritikere. Noen ganger må de nesten forsvare seg.

— Vi må få folk til å forstå at det vi gjør ikke er for å finansiere to unges Asia-tur. Det er for å hjelpe andre. Vi er selvfølgelig reiselystne, og at vi får bruke det til noe mer, er bare helt gull, sier Torje Sødal. Har du en jobb til de unge herrene er kontaktinfor følgende: give@crazycartrip.com.