bein og skjelett.jpg Foto: Mari Horve Reite
Hodeskaller er kanskje hakket mer normalt når det kommer til Halloween-effekter. Foto: Mari Horve Reite

Hva synes du om disse effektene? Si din mening under saken og stem i avstemningen til høyre!

KRISTIANSAND: — For noen virker kanskje dette makabert, men jeg vil si det er uskyldig moro. Det er lett å se at dette er falskt, vi ville jo ikke tatt inn ting som ville ha støtt barn, sier butikksjef Svein Harald Monsen i Europris Sørlandsparken Pluss.

I butikkens Halloween-avdeling kan du blant annet få avkappede hender, pakket i begre som ligner på kjøttdeig-begre. I tillegg selges avkappede armer og bein, i tillegg til de mer vanlige hodeskallene og skjelettene. Det var NRK Sørlandet som først lagde sak på den blodige trenden.

Trekker tilbake produkter

Etter at debatten har rast både i debattfeltet på fvn.no og i sosiale medier velger Europris tirsdag morgen å trekke tilbake flere av produktene.

– Vår hensikt var naturligvis ikke å provosere kundene våre. Nå trekker vi de få produktene som folk har reagert på, blant annet de avkappede hendene, sier Knut Spæren, innkjøpssjef i Europris, til NRK.

Europris har rundt 100 Halloween-produkter i sortimentet sitt. Ovenfor nettstedet poengterer innkjøpssjefen at deres intensjon var å bidra positivt til en feiring som mange ønsker å delta i.

Populære hender

Ifølge Monsen er det ingen som har reagert negativt på den makabre "pynten".

— Vi har ikke fått noen negative reaksjoner, men det er helt sikkert delte meninger om Halloween. Det har det vært så lenge Halloween har eksistert i Norge. Når vi har et utvalg av disse produktene, skyldes det at etterspørselen er stor, sier Monsen.

Han forteller at Europris i år har undervurdert interessen for Halloween, og at mange produkter er utsolgte.

Noen henger en arm ut vinduet, for å skremme de som kommer for å be om godteri på Halloween. Men organisasjonen Barnevakten advarer mot de makabre effektene. Foto: Mari Horve Reite

— Det er mange barnefamilier som handler inn til Halloween-fester de skal ha hjemme. De kjøper alt fra avkappa hender til matter som lager lyd. Det er et sterkt økende marked for Halloween-produkter, ifølge Monsen. - Hva bruker folk avkappa hender til?

— De bruker vel de avkappa hendene til å legge fram som spøk i selskapene. På duken, for eksempel. Noen henger avkappa armer eller bein ut vinduet for å gjøre klart til folk som kommer på døra, sier Monsen.

- Ekstremt

Ikke alle er like begeistret for den makabre trenden. Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier, reagerer sterkt.

De mer makabre Halloween-effektene henger sammen med de mer tradisjonelle kostymene og gresskarene. Foto: Mari Horve Reite

– Det vi ser her er veldig ekstremt. Spesielt det at det ligger på Europris blant utkledningstøy for barn, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, til NRK Sørlandet.Hun mener mange barn vil føle avsky ved å se slike ting, og mener butikkene burde tenkt seg om før de tok inn produktene.

Råd for trygg Halloween

På sine hjemmesider skriver barnevakten at Halloween-feiringen kan være traumatisk for barna, og gir flere råd for at de små skal føle seg trygge denne kvelden.

1. Snakk med barna om hva Halloween er. Hvor feiringen kommer fra, og om hvordan Halloween feires i USA.

2. Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene.

3. Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn.

4. Gå gjerne sammen med barna dine dersom dere velger å markere Halloween.

5. Ikke la små barn åpne døra når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt veldig redde etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen.

6. Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en hyggelig lapp om dette på døra.

7. Hvis små barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå.

8. Dersom barna skulle bli skremt, så snakk med dem om opplevelsen.

Kilde: Barnevakten.no