Deler av anleggsveien raste ut da vannet trengte seg inn i den uferdige krafttunnelen i Brokke Syd-anlegget. Foto: Harald Kjetil Glendrange

VALLE: — I løpet av natt til onsdag har vi fått et utilsiktet vanninnbrudd i en tunnel der det ikke skulle rent vann ennå. Vannet har rent inn i tunnelsystemet og ned i Otra, forklarer Harald Kjetil Glendrange, prosjektleder for Brokke Nord og Sør-utbygginga i Otra kraft, til Fædrelandsvennen.

Vann fra Lisle Myklevatn trengte seg inn i den uferdige tunnelen i Brokke Syd-anlegget i Rysstad tidlig onsdag morgen.

Etter å ha rent gjennom tunnelen, kom vannet ut i Fjellskarå og fortsatte ned mot Otra.

Otra ble brun

Vannet som gikk gjennom tunnelen og terrenget, har tatt med seg sprengningsstøv og jord og ført det med seg ut i Otra. Bekken som oppsto, har skapt nye bekkeløp, og deler av anleggsveien som går opp til Lisle Myklevatn har rast ut.

Deler av anleggsveien raste ut da vannet trengte seg inn i den uferdige krafttunnelen i Brokke Syd-anlegget. Foto: Harald Kjetil Glendrange

— Dette er en hendelse vi ikke skulle hatt. Vannet som har rent ut i Otra er ikke rent. Vi har fått det vi kaller blakka vann ut i Otra og erosjon i fjellsiden. Otra ble brun som følge av dette, forteller Glendrange.Otra Kraft, som eies av Agder Energi og Skagerrak energi, har varslet grunneiere, kommunene som er berørt, Fylkesmannen og NVE.

Vanninntrengningen har trolig skjedd mellom klokka 05.00 og 05.30 onsdag morgen. I ni-titiden var lekkasjen stoppet.

— Foreløpig er det ikke klart hvordan dette har skjedd. Vi må få gransket oss ferdige i forhold til hva som har skjedd. Jeg vet heller ikke hvor store vannmengder som har rent i tunnelen, men det var en ganske stor bekk som kom ut, sier Glendrange.

Omfattende opprydning

Opprydningen etter uhellet i natt vil ta tid.

— Anleggsveien opp til vannet regner vi med at blir kjørbar i løpet av kvelden. Første prioritet blir å sikre inntaket ytterligere, slik at vi er sikre på at vi ikke får inn vann på ny. Så har vi en betydelig oppryddingsjobb foran oss der vannet har rent, både inne i tunnelen og utenfor. Anleggsarbeidet er stanset inntil videre, og vil starte opp igjen når vi har fått ryddet opp, sier Glendrange.

Så vidt han vet, er ikke store materielle verdier ødelagt i oversvømmelsen.

— Vi har ikke skadet mennesker. Vi har skadet terreng og fått farge på elva. Jeg kjenner ikke til at noe av det vi har bygd opp er ødelagt. Vi har ikke full oversikt over hva som sto inne i tunnelen, men det virker som de dyre maskinene sto på utsiden, sier Glendrange.