PUMPA: I jula danset bygdefolket rundt bensinpumpa de kjøpte for noen år siden. Nå kjøper de også nærbutikken. Det kan bli en annen dans. Foto: Helge Corneliussen
SENTRUM: Nærbutikken på Engesland er sentrum på Engesland, men det er langt mellom kundene og nå gir dagens driver seg. Foto: Helge Corneliussen

BIRKENES: — Bygda overtar butikken på Engesland og nå selger vi aksjer over disk. Noe spesielt kanskje. Men løp og kjøp, heter det vel, sier Eva Margaretha Aabel Retterholt.

Hun er leder av "neste skritt"-gruppa i Vegusdal ve og vel og hun jubler over aksjesalget.

Aksjene går unna som varmt hvetebrød og har til nå innbrakt nær 400.000 kroner til det nystiftede selskapet Engesland Handel AS.

Dårlig lønnsomhet

Ragnhild Stølen er en av dem som har lagt 5.000 kroner på disken og sikret seg en aksje.

— Jeg har bodd her i over 40 år og kan ikke tenke meg hvordan det vil være her uten butikken. Vi har jo ingen bussforbindelse, sier Stølen.

Før jul varslet butikkeier Kathrine Vestøl at hun ville gi seg på grunn av helsa og dårlig lønnsomhet.

Neppe på børsen

— Uten butikk kan bygda dø ut og folk her mobiliserte umiddelbart. På kort tid er det solgt 72 aksjer til 41 personer i bygda. Vi håper å selge noen flere aksjer, slik at vi når en egenkapital på en halv million kroner. I neste uke ansetter vi trolig en ny butikksjef, forteller Retterholt.

Hun tviler på at bygdebutikken noen gang havner på børsen, men bygdefolket håper regnskapet ikke vil gi røde tall.

Stor åpningsfest

— Jeg tror nok et eierforhold til butikken i større grad vil få folk til å bruke butikken, sier Gunnar Høygilt, som er styreleder i Engesland Handel.

Foreløpig er det usikkert om nærbutikken på Engesland blir en stengt en periode før ny drift.

— Men det jeg kan love er at det blir en durabelig åpningsfest her oppe. Vi er like stolte av butikken som bensinpumpa, sier Retterholt.