KRISTIANSAND: Den kriminelle løpebane for 46-åringen har stort sett bestått av vinningskriminalitet og narkotika. I tillegg et utall brudd på veitrafikkloven. Kristiansand tingrett har merket seg at han 20 ganger tidligere er dømt for kjøring uten førerkort. Retten er ikke helt kjent med antallet tilfeller hvor han er tatt på motorsykkel eller bil uten å ha førerkort. Det ble siste gang inndratt i 1997. Ni ganger er han dømt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Da 46-åringen var i retten i forrige uke var han tiltalt for besittelse av 100 gram amfetamin. Politiet fant cirka halvparten av narkotikapartiet i lommene på mannen da de overrasket ham i kjelleren i huset han bodde. Etter å ha blitt innbrakt til politiarresten, dro politiet på ransaking i leiligheten. Der ble det funnet mer narkotika, innpakket på samme måte som det amfetaminpartiet han hadde i bukselomma.

Den ukjente tredjemann

I retten fortalte mannen at en ukjent tredjemann oppholdt seg i huset da han ble pågrepet i kjelleren. Den ukjente tredjemann hadde panikk og noia da han så at politiet var på utsiden. Da den ukjente så at politiet kjørte fra stedet, stakk han av gårde, men glemte å ta med seg cirka 50 gram amfetamin, som i mellomtiden var blitt gjemt på forskjellige steder i leiligheten. Fordi dette amfetaminpartiet tilhørte den ukjente tredjemann, nektet 46-åringen straffskyld for dette forholdet.

Domstolene bruker aldri ordet lyve i sine dommer. I stedet blir forklaringene betegnet som "ikke troverdig" eller at "retten fester ikke lit til forklaringen". Det er den siste betegnelsen Kristiansand tingrett bruker om 46-åringens forklaring om den ukjente tredjemann.

Tingrettsdommer Lillian Skranefjell har sammen med meddommerne Liv Bente Mjåland og Elling Drange lagt vekt på at den tiltalte nok en gang er dømt for kjøring uten førerkort flere ganger. Det er grunn til en markert reaksjon fordi den domfelte viser en total mangel på respekt for veitrafikkloven.

Mest alvorlig er det for retten at mannen dømmes for besittelse av 100 gram amfetamin med den spredningsfare det innebærer.

Tllståelse med begrenset verdi

I retten erkjente den tiltalte bare delvis. Retten bemerker at "tiltaltes tilståelse ikke rekker lenger enn der hvor han er tatt på fersk gjerning. Tilståelsen har dermed ingen betydning for pådømmelse av saken og tillegges derfor begrenset vekt.

46-åringen ble sist dømt 1. mars i fjor til fengsel i ett år og seks måneder. Fem måneder av straffen ble gjort betinget med to års prøvetid. Han slapp ut av fengsel 15. september i fjor. Det gikk 14 dager før han startet med kriminelle handlinger igjen. Reststraffen er tatt med i den nye dommen, og der er alt gjort ubetinget.

Tingrettsdommer Lillian Skranefjell